Tech

A tűznek vége, de az emberek még mindig szenvednek

Új veszély leselkedik a kaliforniai tüzek túlélőire: igaz, hogy a lángokat már eloltották, de a levegő minősége olyan rossz, hogy csak maszkban érdemes közlekedni az állam területének jó részén. A füstnek nem várt következményei is lettek: megnőtt a légminőség-mérők iránti kereslet az otthonokban.

Minden idők legnagyobb kaliforniai tűzvésze egy tábortűzből indult, azóta felégetett 620 négyzetkilométernyi területet, egy egész várost, 13 ezer otthont, és 81 ember halálát okozta. Bár a lángokat már eloltották, a katasztrófa még nem tűnt el: a kaliforniaiak most a rossz levegőminőséggel küzdenek, ami jócskán megrövidítheti az élettartamukat, ha nem óvatosak. A helyzet annyira komoly, hogy

Észak-Kalifornia levegője most szennyezettebb, mint a legrosszabb levegőjű nagyvárosoké, mint amilyen például Peking vagy India bármelyik nagyobb városa.

A helyiek egyelőre leginkább maszkokban merészkednek az utcára, és a PurpleAir szerint az otthonokba szerelhető, wifivel működő légszennyezettség-mérőkre is megnövekedett a kereslet: míg eddig összesen nagyjából 2000 szerkezetet adtak el világszerte, úgy november 8-a óta még 500-at, és számítanak még arra, hogy ez a szám növekedni fog. Ez a szerkezet azért jó, mert nemcsak az otthoni levegőminőséget méri, hanem minden helyszínét, ahová felszerelték, és egy központi adatbázisban tartja nyilván – így aki elindulna otthonról, máshol is megnézheti, hogy éppen milyen a légminőség. A PurpleAir pedig csak az egyik olyan gyártó, amely otthoni légszennyezés-mérőket gyárt.

A lángokat már eloltották, most újabb veszéllyel kell szembenézniük – fotó: MTI/EPA/David McNew

A helyiek jól teszik, ha odafigyelnek a levegőben szálló por mennyiségére: komoly egészségügyi problémákat okozhat ugyanis, ha sokáig élnek olyan helyen, ahol ilyen mértékű a szennyezettség. A tüzek után Kaliforniában olyan füstöt okoztak, hogy egy ideig San Franciscoban maszk nélkül sétálni egy napig olyan károsodást okozott a tüdőnek, hogy az felért 10 cigaretta elszívásával.

A füst annyi finom részecskét tartalmaz, ami már nagyon káros az emberi egészségre:

a 2,5 mikrométeres és annál kisebb részecskéket ugyanis a szervezet képtelen kiszűrni, lerakódnak a tüdőn,

és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Az Egyesült Államokban a legtöbb ilyen részecskét az autók és a széntüzelésű erőművek engedik a levegőbe, de a szennyeződés 20 százalékát már most az erdőtüzek okozzák – szakértők szerint pedig a klímaváltozással a tüzek száma drámaian meg fog növekedni.

Mindeközben az Egyesült Államok elnöke úgy gondolja, hogy mivel hidegfront érkezik az országába éppen, a globális felmelegedés nem létezik:


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik