Tudomány

Megvakít a túl sok kávé?

kávé (kávé, )
kávé (kávé, )

Egy új tanulmány szerint már napi három csésze kávé is jelentősen megnöveli zöldhályog kialakulásának kockázatát.

Hétfő, ráadásul reggel – az ébren maradásért folytatott küzdelem jegyében a legtöbb embernél egyik kávé követi a másikat. Egy új tanulmány szerint azonban naponta nem érdemes három csészénél több koffeint bevinni.

A kutatást vezető Jae Hee Kang a Health Magazine-nak beszélt arról, hogy a túlzott kávéfogyasztás összefüggésben van a zöldhályog azon esetével, mikor a különböző lerakódások megakadályozzák a csarnokvíz elfolyását. Nem meglepő módon a glaukóma kockázata azoknál még nagyobb, akiknek a családjában előfordul a betegség. A nemrég megjelentetett metaelemzés két korábbi tanulmány eredményeit vette alapul – az egyik 78977 nőt, a másik 41202 férfit vizsgált. S bár a kutatók nem merik kijelenteni, hogy az összefüggés következeti, a kapcsolatot egyértelműnek tartják.

Ezzel szemben a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetemének munkatársa, Alfred Sommer szerint az egész hülyeség, úgy ahogy van. A problémát a szemész szerint az jelenti, hogy bár a metaelemzés alapját képező két tanulmány nagynak tűnik, hiányoznak belőle azok az információk, melyeket a kutatóknak figyelembe kell venniük, mielőtt következtetéseket vonnak le. “Az egészben az a legrosszabb, hogy [Kangék tanulmánya] még csak a statisztikai szignifikancia szintjét sem éri el.

Ti visszavesztek a kávéfogyasztásból, vagy tudományos csalásra gyanakodtok?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik