Tech

Orbán álma már valóság Kínában

A hírolvasók is felköthetik a gatyájukat: a mesterséges intelligencia most az ő munkájukra pályázik, legalább is Kínában biztosan. Az állami hírügynökség ugyanis bemutatott egy olyan virtuális bemondót, akinek az a feladata, hogy egész nap, 0-24-ben a legfrissebb híreket olvassa, nagy előnye, hogy pihenésre sincs szüksége az emberi kollégákkal ellentétben. Az országban az állami médiában már hírolvasók sem kellenek ahhoz, hogy terjedjen a propaganda - Orbán Viktor álma valóra vált a távoli keleten.

A Xinhua Hírügynökség új kollégát üdvözölhet a köreiben, aminek nem biztos, hogy minden ott dolgozó örül: az állami médiában mától 0-24-ben egy mesterséges intelligencia által generált hírolvasó mondja a híreket. A korábbi hírolvasóra, Zhang Zhaóra a megszólalásig hasonlító virtuális bemondó angol nyelven dolgozik, a Xinhua és a Sogou keresőmotor fejlesztette tökélyre.


A hírügynökség szerint a robothírolvasó magától tanul az élőben közvetített videókból, és olyan természetesen és professzionálisan tudja felolvasni a szövegeket, mint egy emberi munkatárs. A terv az, hogy a programot az ügynökség más platformjain, például a közösségi médiában is felhasználják,

a cél pedig az újságírói munka költségeinek csökkentése és a hatékonyság növelése.

Kínában van a világ egyik legszigorúbb diktatúrája, így borítékolható, hogy az új MI bemondó is a kőkemény propaganda eszköze lesz. Az ország Weibo nevű mikroblogger közösségében nem aratott túl nagy sikert az újítás, sokak szerint nem természetes, sőt, egyenesen zavaró, ahogy a virtuális bemondó híreket olvas. Az sem nyerte el sokak tetszését, hogy a hírolvasóknak el kell veszíteniük a munkájukat.

De nemcsak Kína használja az újságírás területén a mesterséges intelligenciát: az Associated Pressnek például robotok írnak minden évben több ezer automata sztorit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik