Mobil

Kiderült az igazság a titokban hallgatózó mobilokról

A Northeastern Egyetem kutatói nem találtak arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy a mobiljaink titokban rögzítenék beszélgetéseinket a még pontosabban célzott hirdetések miatt. Jó ideje hallani már erről a teóriáról, főleg a Facebook kapcsán, de a cég már többször is elutasította a feltételezést.

A mobil mikrofonján hallgat le a Facebook? A közösségi óriás tagad
Egy video miatt akadtak ki a felhasználók, de mi van, ha csak jobban ismer minket a Facebook, mint mi saját magunkat?

Ezzel kapcsolatban vizsgálódtak a biztonsági szakemberek, és bár nem találtak háttérben történő lehallgatásra utaló bizonyítékokat, helyette egy nem kevésbé aggasztó dologra lettek figyelmesek, írja a Gizmodo.

Miközben 17 260 különböző androidos appot vizsgáltak, olyanokra bukkantak, amelyek titokban rögzítik a képernyő tartalmát és azt külsős fejlesztőknek továbbítják.

A GoPuff nevű szállítószolgáltatás alkalmazása például képernyőmentéseket küldött az AppSee nevű elemzőcégnek. Az magában nem olyan meglepő, hogy sok alkalmazáson keresztül adatok kerülnek az elemzőcégekhez, hiszen a fejlesztők így tudják javítani a teljesítményt és a felhasználói élményt.

A GoPuffnál és sok más app esetében viszont a felhasználói szerződésben ez egyáltalán nem volt említve, gyakorlatilag a felhasználók tudta nélkül fértek hozzá a kijelzők tartalmához, és adták tovább.

(Forrás: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik