Tech hardverteszt

Ezzel a karkötővel még a bolti vásárlás is egyszerűbb

Mióta elterjedtek az NFC-chipek, és velük együtt az érintéses fizetés (amikor nem kell bedugnunk a leolvasóba a bankkártyát, csupán oda kell érinteni a fizetésre használt eszközt a leolvasóhoz), azóta a fesztiválokról lényegében eltűnt a készpénzes fizetés: vagy paypassos bankkártyát használunk, vagy az adott rendezvény hivatalos megoldását (a legismertebbek a Festipay és a Hellopay),

illetve adottak az alternatív megoldások.

Utóbbiak közé tartozik a Telenor nyáron debütált saját megoldása, a Wallet-karkötő, amit nekünk is lehetőségünk volt kipróbálni. A fekete és fehér színekben elérhető eszköz lényegében egy meglehetősen tartós gumiból készült karpánt, amiben egy NFC lapkával szerelt pre-paid MasterCard betéti kártya kapott helyet. Ez tulajdonképpen egy miniatűr méretű bankkártya, ami támogatja az érintéses fizetést.

Tényleg csak egy karkötő – Fotó: Marjai János / 24.hu

MI EZ ÉS HOGY MŰKÖDIK?

A karkötő az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Telenor Wallet alkalmazásból rendelhető meg, és a készhez vételt követően ugyanebben az appban kell beregisztrálni, ami nem egy bonyolult feladat:

  • a telefonszámunk megadásával aktiválni kell a Telenor Wallet-applikációt
  • Az alkalmazásban ki kell választani a Wallet-karkötő opciót.
  • A karkötőt regisztrálni kell a benne lévő kártyán található szám használatával.
  • A Telenor Wallet-alkalmazáshoz hozzá kell rendelni a meglévő, hagyományos bankkártyánkat.
  • A Wallet-karkötő menüben ezt követően pénzzel tölthetjük fel a karpántot a hagyományos kártyáról.

Ha végigzongorázzuk ezeket a lépéseket, akkor ezt követően úgy használhatjuk a karkötőt, mint egy paypassos bankkártyát: egyetlen mozdulattal vásárolhatunk az összes olyan magyarországi POS-terminálnál, ahol adott a lehetőség az érintésmentes fizetés lehetősége – tehát lényegében bárhol. Szóval nemcsak a fesztiválokon, de a munkahelyi menzán, a közértben, vagy akár a strandon is.

A karkötőben ott a miniatűr bankkártya – Fotó: Marjai János / 24.hu

MIÉRT JÓ EZ?

A Telenor a fesztiválszezon közepén dobta piacra a Wallet karkötőt, és ebben az esetben talán nem is nagyon kell magyarázni, miért jó ez a megoldás. Fizetni úgysem lehet készpénzzel, az elég stabil kapcsokkal rögzített karkötőt jóval nehezebb elhagyni, mint egy bankkártyát, ráadásul megvan az az előnye is, hogy csak annyit tudunk elkölteni róla, amennyit rátöltöttünk.

Szóval, ha öt sör után már lazulna az akaratunk, és lazábbra vennénk a költekezést, akkor is csak addig lehet nyújtózkodni amíg a takarónk ér.

Az alkalmazásból persze bármikor újra lehet pénzt tölteni a karkötőre, viszont havonta még csak 75 000 Ft utalható át, így egy nagyon görbe estén sem feltétlenül lehet vagyonokat elszórni – legalábbis akkor, ha nincs nálunk extra bankkártya, és nem nyúlunk a feltöltésre alkalmas applikációhoz sem.

Az alkalmazás átlátható és könnyen hazsnálható – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A karkötő viszont nemcsak bulizás közben jön jól, de teljesen hétköznapi szituációkban is. Például a strandon, ha nem akarunk pénztárcát vinni, vagy mondjuk a sarki boltban. A kasszánál a vásárolt dolgok mellett nem kell azzal bohóckodni, hogy előszedjük a pénztárcát, abból pedig a bankkártyát, csak a terminálhoz érintjük az amúgy is a karunkon lévő pántot, és már megyünk is a dolgunkra.

Ugyanez nagyszerűen működik a munkahelyi menzán, vagy a moziban, ahol amúgy is tele a kezünk a kukoricával és a kólával – apró dolgok ezek, de adott helyzetekben tényleg egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik az ember életét, a jóhoz pedig könnyű hozzászokni.

NINCS INGYEN

A Telenor a karkötővel szolgáltatást nyújt, így a kütyü nincs ingyen, bár a költségek csak a harmadik hónap után jelentkeznek. Sőt a nyári bevezető időszakban mindenki kap 2000 Ft kezdő tőkét (ehhez a Wallet-appban meg kell adni a nevünket, e-mail címünket, lakcímünket és telefonszámunkat), majd az első negyedév letelte után havi 490 forint a karkötő fix díja, illetve a karkötőre feltöltött összeg 2 százaléka (de minimum 200 Ft) megy a szolgáltatónak – a feltöltött egyenlegből levonva.

Hogy ez az összeg megéri-e azt a kényelmet és biztonságot, amit a karkötő biztosít, azt persze mindenkinek magának kell eldöntenie.

VAN HOVA FEJLŐDNI

A Wallet-karkötő praktikus jószág, ugyanakkor messze nem tökéletes. A kialakítás nem a jól bevált óraszíjas megoldást követi: egy kézzel nagyon bajos felvenni, nekem például mindig csak egy második személy közreműködésével sikerült – cserébe viszont nem is jön le könnyen, ami mondjuk a Balatonban úszkálva (hiszen vízálló), vagy a zúzósabb szigetes bulikban egyáltalán nem hátrány.

Egyedül mondjuk nem tudtam felvenni – Fotó: Marjai János / 24.hu

A pánt fura megoldásánál valamivel nagyobb negatívum, hogy jelen pillanatban a karpánt csakis kizárólag belföldön működik, az országot elhagyva hiába találkozunk érintésmentes fizetésre alkalmas terminálokkal, használni biztos nem tudjuk a Telenor megoldását.

Sokaknak szintén kellemetlen lehet, hogy a havi maximum feltölthető keret jelenleg 75 000 Ft, ami nagy költekezőknél hamar elfogy, aztán lehet tovább nyomni a mókát a bankkártyával. Ez az összeg a havi bevásárlásokra levetítve is sokaknak karcsú lehet, de jó hír, hogy

idővel nagyobb összeg is átküldhető lesz a karkötőre.

A Telenor ígérete szerint a Wallet alkalmazásban hamarosan elérhetővé válik az úgynevezett teljes regisztráció, aminek keretében fotót, továbbá a személyi igazolványról és a lakcímkártyáról készített képet kell feltölteni. Ezt letudva a karpánt már világszerte használhatóvá válik, valamint a havi maximum feltölthető/elkölthető összeg is 150 000 forintra emelkedik – ez az összeg már jóval nagyobb mozgásteret ad, viszont arról még nincs információ, hogy ezt a frissítést mikor teszi elérhetővé a Telenor.

JÓ EZ?

Ahogy arra már utaltunk, a Wallet-karkötő praktikus eszköz, ami jól jön a mindennapok során, sőt akkor is, ha olyan helyre megyünk, ahová nem akarunk pénztárcát vagy bankkártyát vinni. A karpántnak ráadásul olyan alternatív megoldásai is vannak, hogy akár a gyerkőc zsebpénzét is küldhetjük erre – még azt is látni fogjuk, hogy a csemeténk miképp gazdálkodik a kapott összeggel.

A feltöltéshez nélkülözhetetlen Telenor Wallet alkalmazás használata pofonegyszerű, minden nyomon követhető, így akár még abban is a segítségünkre lehet, hogy jobban beosszuk a pénzünket. Főleg, ha elhatározzuk, hogy tényleg csak annyit költünk, amennyit a karkötőre „kiutaltunk” magunknak.

A koncepciót tehát jó, ráadásul a Telenor ígérete szerint hamarosan nőni fog a feltölthető/összeg és a külföldi használat is elérhetővé válik. A kérdés tehát tényleg csak az, hogy a karkötő nyújtotta praktikum és kényelem megéri-e a harmadik hónap után jelentkező plusz költségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik