Tech
Remote work in outdoor office. Business woman working with laptop in the park or student studying outdoors in campus. Lady drinking coffee while using computer. Person sitting on bench.

Fontos dologban hanyagok a magyarok

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 11. 01. 06:40

Korábban a témában:

A Google megbízásából adatbiztonsági felmérést végzett a YouGov piackutató cég, melyből kiderül, hogy a magyar felhasználók nagy része nem fordít elég figyelmet jelszavainak biztonságára online szolgáltatások igénybevételekor, és nem készülnek fel az adathalászok elleni védekezésre sem.

A hazai, reprezentatív, online kutatásban több mint ezer, 18 év feletti felnőtt vett részt, és egy olyan kérdőív segítségével zajlott, melyben öt, jelszóval kapcsolatos kérdést kellett megválaszolniuk a résztvevőknek.

Fotó: ThinkStock

A felmérés alapján  a magyarok:

  • 33 százaléka használ különböző jelszavakat különböző online szolgáltatáshoz. A magyarok 28 százaléka néhány online felületen, 27 százalék a legtöbb online felületen, 7 százaléka pedig minden felületen  ugyanazt a jelszót alkalmazza.
  • 13 százaléka használ úgynevezett erős jelszót, mely betűket (melyek nem állnak össze egy értelmes szóvá), számokat és szimbólumokat is tartalmaz.
  • 24 százaléka aggódik valamilyen szinten amiatt, hogy feltörik a jelszavát az általa használt online felületen.
  • 56 százaléka használ kétfaktoros azonosítást bármely online szolgáltatás fiókjához.
  • 10 százaléka azoknak, akik nem használnak kétfaktoros azonosítást nem tudják, hogy hogyan kell beállítani, míg 13 százaléka a felmérés előtt még soha nem hallott a kétfaktoros azonosításról, 12 százalék pedig nem hiszi, hogy ez biztonságosabbá teszi a fiókot.

Mit lehet tenni a biztonságos jelszóhasználatért?

A kutatási eredmények tükrében a magyar lakosságnak érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnie online szolgáltatások igénybevételekor jelszavaik megóvására, amiért az alábbi lépéseket kell megtennünk.

Erős jelszó létrehozása: Egy erős jelszó alapszabályai, hogy legalább nyolc karakterből álljon, olyan szót vagy szavakat tartalmazzon amit másnak nehéz kitalálnia, ugyanakkor a tulajdonosa nem felejti el.

Egyedi jelszóhasználat minden fiókhoz: Javasolt minden online szolgáltatáshoz (például közösségi média, webshopok, internetbank, stb…) tartozó fiókunkhoz eltérő jelszót alkalmazni, így ha egy felületen veszélybe kerül a jelszó, az nem befolyásolja a többi fiók biztonságát. Tehát ne használjuk például egy online hírlevél igénybevételekor ugyanazt a jelszót, mint a bankszámla azonosításakor.

Több jelszó menedzselése: Természetesen ha több jelszót is használunk, egy idő után nehéz számon tartani őket, menedzselésükre a Google például a Smart Lockot ajánlja. Ha mégis egy adott jelszót elfelejtenénk, érdemes a helyreállításról is gondoskodni, illetve a helyreállításra szolgáló e-mail cím működéséről újra és újra meggyőződni. Néha érdemes telefonszámot is megadni a helyreállításhoz, mivel az sms-ben küldött kód nagyobb biztonságot jelent, hiszen fizikailag is tulajdonunkat képezi saját telefonunk, az e-mail fiókunkkal ellentétben.

Concept of sending e-mails from your computer
Azonnal kapcsolja be ezt a funkciót a Gmailben, ha még nem tette volna!
Ha azt hitte eddig, hogy megfelelően védi magát a rosszfiúk ellen, hát téved.

Kétfaktoros azonosítás: A kétfaktoros azonosítás egy fokozattal nagyobb védelmet jelent jelszavainkra nézve, mivel beiktat plusz egy lépést a felhasználónév és a jelszó megadása után, így hiába jut valaki ezen adatok birtokába, még nem fog tudni belépni az ilyen formán védett felületre. A kétfaktoros azonosításnak több formája létezik, függően a szolgáltatótól.

A Google-nél ez lehet a megbízható készülékről való bejelentkezés, biztonsági hardverkulcs, igény szerint sms-ben vagy hívás alkalmával érkező kód beírása, illetve Google-értesítés. A biztonsági kulcs egy olyan kézzel fogható eszköz, amely USB-n keresztül lehet csatlakoztatni a számítógéphez vagy csatlakozik a mobil eszközökhöz Bluetooth, vagy NFC segítségével.

Businessman showing protected email on the tablet.
A Google is ezt használja: így lesz feltörhetetlen a levelezése
Mutatunk egy nagyon hasznos módszert, ha tényleg szeretné védeni az adatait.

(Kiemelt kép: ThinkStock)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.