Tech

Fontos dologban hanyagok a magyarok

A Google megbízásából adatbiztonsági felmérést végzett a YouGov piackutató cég, melyből kiderül, hogy a magyar felhasználók nagy része nem fordít elég figyelmet jelszavainak biztonságára online szolgáltatások igénybevételekor, és nem készülnek fel az adathalászok elleni védekezésre sem.

A hazai, reprezentatív, online kutatásban több mint ezer, 18 év feletti felnőtt vett részt, és egy olyan kérdőív segítségével zajlott, melyben öt, jelszóval kapcsolatos kérdést kellett megválaszolniuk a résztvevőknek.

Fotó: ThinkStock

A felmérés alapján  a magyarok:

  • 33 százaléka használ különböző jelszavakat különböző online szolgáltatáshoz. A magyarok 28 százaléka néhány online felületen, 27 százalék a legtöbb online felületen, 7 százaléka pedig minden felületen  ugyanazt a jelszót alkalmazza.
  • 13 százaléka használ úgynevezett erős jelszót, mely betűket (melyek nem állnak össze egy értelmes szóvá), számokat és szimbólumokat is tartalmaz.
  • 24 százaléka aggódik valamilyen szinten amiatt, hogy feltörik a jelszavát az általa használt online felületen.
  • 56 százaléka használ kétfaktoros azonosítást bármely online szolgáltatás fiókjához.
  • 10 százaléka azoknak, akik nem használnak kétfaktoros azonosítást nem tudják, hogy hogyan kell beállítani, míg 13 százaléka a felmérés előtt még soha nem hallott a kétfaktoros azonosításról, 12 százalék pedig nem hiszi, hogy ez biztonságosabbá teszi a fiókot.

Mit lehet tenni a biztonságos jelszóhasználatért?

A kutatási eredmények tükrében a magyar lakosságnak érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnie online szolgáltatások igénybevételekor jelszavaik megóvására, amiért az alábbi lépéseket kell megtennünk.

Erős jelszó létrehozása: Egy erős jelszó alapszabályai, hogy legalább nyolc karakterből álljon, olyan szót vagy szavakat tartalmazzon amit másnak nehéz kitalálnia, ugyanakkor a tulajdonosa nem felejti el.

Egyedi jelszóhasználat minden fiókhoz: Javasolt minden online szolgáltatáshoz (például közösségi média, webshopok, internetbank, stb…) tartozó fiókunkhoz eltérő jelszót alkalmazni, így ha egy felületen veszélybe kerül a jelszó, az nem befolyásolja a többi fiók biztonságát. Tehát ne használjuk például egy online hírlevél igénybevételekor ugyanazt a jelszót, mint a bankszámla azonosításakor.

Több jelszó menedzselése: Természetesen ha több jelszót is használunk, egy idő után nehéz számon tartani őket, menedzselésükre a Google például a Smart Lockot ajánlja. Ha mégis egy adott jelszót elfelejtenénk, érdemes a helyreállításról is gondoskodni, illetve a helyreállításra szolgáló e-mail cím működéséről újra és újra meggyőződni. Néha érdemes telefonszámot is megadni a helyreállításhoz, mivel az sms-ben küldött kód nagyobb biztonságot jelent, hiszen fizikailag is tulajdonunkat képezi saját telefonunk, az e-mail fiókunkkal ellentétben.

Azonnal kapcsolja be ezt a funkciót a Gmailben, ha még nem tette volna!
Ha azt hitte eddig, hogy megfelelően védi magát a rosszfiúk ellen, hát téved.

Kétfaktoros azonosítás: A kétfaktoros azonosítás egy fokozattal nagyobb védelmet jelent jelszavainkra nézve, mivel beiktat plusz egy lépést a felhasználónév és a jelszó megadása után, így hiába jut valaki ezen adatok birtokába, még nem fog tudni belépni az ilyen formán védett felületre. A kétfaktoros azonosításnak több formája létezik, függően a szolgáltatótól.

A Google-nél ez lehet a megbízható készülékről való bejelentkezés, biztonsági hardverkulcs, igény szerint sms-ben vagy hívás alkalmával érkező kód beírása, illetve Google-értesítés. A biztonsági kulcs egy olyan kézzel fogható eszköz, amely USB-n keresztül lehet csatlakoztatni a számítógéphez vagy csatlakozik a mobil eszközökhöz Bluetooth, vagy NFC segítségével.

A Google is ezt használja: így lesz feltörhetetlen a levelezése
Mutatunk egy nagyon hasznos módszert, ha tényleg szeretné védeni az adatait.

(Kiemelt kép: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik