Tech
Confused woman reading a email in a laptop at home in the night

Egyre többen sokallnak be a Facebooktól

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 10. 30. 12:45

Korábban a témában:

A népszerű Technopedia oldal szerint a közösségi média platformokon annyi oldal, ismerős és követő árasztja el a felhasználókat, hogy megindult egy visszahúzódó tendencia, az úgynevezett „social media fatigue” folyamata. Ez a felhasználók közönyössé válását vetíti előre, amelynek nyomán csökken a közösségi média oldalakon eltöltött idő – írja a Viber közleményében.

Ez az a pont, ahol az üzenetküldő applikációk egyre inkább domináns szerepet töltenek be a felhasználók életében. A Business Insider 2016-os felmérése alapján a top 4 chatapplikáció felhasználóbázisa már meghaladta a top 4 közösségi média csatornáét.

Az üzenetküldő alkalmazások népszerűsége dinamikusan ível felfelé (elsősorban a Vibernek és a WhatsAppnak köszönhetően), míg a Facebook és a Twitter a stagnálás jeleit mutatja.

An iphone with a facebook login screen is seen with a striked out facebook logo in the background in this photo illustration on September 22, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Menekülnek az emberek a Facebookról
Az amerikaiak 26%-ának mostanra lett elege a legnagyobb közösségi oldalból.

Miért van ez?

A chatappok biztosítják mindazokat a kulcsfontosságú funkciókat, amelyeket a felhasználók a közösségi platformoktól várnak, de reklámok nélkül. Egyszerűbb a használatuk mobilon, míg a közösségi oldalak továbbra is nehézkesen tudják ugyanazt a felhasználói élményt nyújtani okostelefonon, mint desktopon.

Hands touching global connection and icon customer networking data exchanges on glitter bright lights colorful background
Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Az üzenetküldő appok másik előnye a privát adatok biztonsága.  A Facebookot régóta botrányok sorozata sújtja: 2015-ben lobbistáknak értékesítették a felhasználók privát adatait, és mindezt csak három évvel később ismerték be, majd idén közel 30-50 millió felhasználó fiókja került veszélybe a platformon.

Egy másik techóriás, a Google kénytelen volt megszüntetni Google+ közösségi platformját októberben, miután kiderült, hogy a felhasználók privát adatai kikerülhettek a cégtől, és ezt hónapokon keresztül nem hozták nyilvánosságra. Hasonló biztonsági problémákkal küzdött már a Yahoo és a Twitter is.

Erősebb biztonság

Az üzenetküldő appok ott tudnak segíteni, ahol a közösségi alkalmazások nem. A csevegőappok jellemzően már végponttól-végpontig tartó titkosítást alkalmaznak, és egyesek már olyan funkciót is kaptak, ami magától megsemmisíti az üzenetet egy idő után, ilyen például a Viber: a spamgyanús profilokat a csevegő rendszere kiszűri és kitiltja a platformról, míg a Facebookon egy kamu profil pár másodperc alatt létrehozható egy újabb ingyenes email címmel.

A legnépszerűbb csevegők ráadásul megannyi matricát, emojit, csoportos beszélgetéseket és egyéb csatolható dokumentumot adnak hozzá az üzenetküldési élményhez.

Antisocial group of hipsters prefers chatting in social networks on modern smartphones connected to wireless internet to live speaking.Young male and female ignoring real communication indoors
Egyre kevésbé fontos a Facebook a fiataloknak
Már szívesebben használnak más közösségi appokat.
Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.