Tech

Egyre többen sokallnak be a Facebooktól

A népszerű Technopedia oldal szerint a közösségi média platformokon annyi oldal, ismerős és követő árasztja el a felhasználókat, hogy megindult egy visszahúzódó tendencia, az úgynevezett „social media fatigue” folyamata. Ez a felhasználók közönyössé válását vetíti előre, amelynek nyomán csökken a közösségi média oldalakon eltöltött idő – írja a Viber közleményében.

Ez az a pont, ahol az üzenetküldő applikációk egyre inkább domináns szerepet töltenek be a felhasználók életében. A Business Insider 2016-os felmérése alapján a top 4 chatapplikáció felhasználóbázisa már meghaladta a top 4 közösségi média csatornáét.

Az üzenetküldő alkalmazások népszerűsége dinamikusan ível felfelé (elsősorban a Vibernek és a WhatsAppnak köszönhetően), míg a Facebook és a Twitter a stagnálás jeleit mutatja.

Menekülnek az emberek a Facebookról
Az amerikaiak 26%-ának mostanra lett elege a legnagyobb közösségi oldalból.

Miért van ez?

A chatappok biztosítják mindazokat a kulcsfontosságú funkciókat, amelyeket a felhasználók a közösségi platformoktól várnak, de reklámok nélkül. Egyszerűbb a használatuk mobilon, míg a közösségi oldalak továbbra is nehézkesen tudják ugyanazt a felhasználói élményt nyújtani okostelefonon, mint desktopon.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Az üzenetküldő appok másik előnye a privát adatok biztonsága.  A Facebookot régóta botrányok sorozata sújtja: 2015-ben lobbistáknak értékesítették a felhasználók privát adatait, és mindezt csak három évvel később ismerték be, majd idén közel 30-50 millió felhasználó fiókja került veszélybe a platformon.

Egy másik techóriás, a Google kénytelen volt megszüntetni Google+ közösségi platformját októberben, miután kiderült, hogy a felhasználók privát adatai kikerülhettek a cégtől, és ezt hónapokon keresztül nem hozták nyilvánosságra. Hasonló biztonsági problémákkal küzdött már a Yahoo és a Twitter is.

Erősebb biztonság

Az üzenetküldő appok ott tudnak segíteni, ahol a közösségi alkalmazások nem. A csevegőappok jellemzően már végponttól-végpontig tartó titkosítást alkalmaznak, és egyesek már olyan funkciót is kaptak, ami magától megsemmisíti az üzenetet egy idő után, ilyen például a Viber: a spamgyanús profilokat a csevegő rendszere kiszűri és kitiltja a platformról, míg a Facebookon egy kamu profil pár másodperc alatt létrehozható egy újabb ingyenes email címmel.

A legnépszerűbb csevegők ráadásul megannyi matricát, emojit, csoportos beszélgetéseket és egyéb csatolható dokumentumot adnak hozzá az üzenetküldési élményhez.

Egyre kevésbé fontos a Facebook a fiataloknak
Már szívesebben használnak más közösségi appokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik