Tech játékteszt

Ha szereted a kosárlabdát, ezt a játékot nem szabad kihagynod

Tapasztalt játékosoknak nem mondunk újat azzal, hogy a különböző videojátékok menüiben szóló dallamok milyen könnyen megalapozzák a hangulatot. Szerencsére ezen a téren az NBA 2K19 sem szégyenkezhet: a sportághoz elég szorosan köthető, ritmusos rapszámokkal adja meg a szükséges lendületet a különböző menüpontok átböngészéséhez – lesz mit, mert tartalomban idén sincs hiány.

LÉPJÜNK PÁLYÁRA

Tesztünk során legelőször a történetmesélésre fókuszáló MyCareer részt próbáltuk ki, ahol egy hosszadalmas, de igencsak összetett folyamaton végig haladva hozhatjuk létre a saját játékosunkat, sőt akár a saját arcunkat is beszkennelhetjük a játék hivatalos mobilalkalmazásával. Ha viszont valaki nem szeret ilyesmivel szöszölni, az nyugodtan választhat az előre megadott fizimiskák közül,

nem kötelező a karakteralkotással vesződni.

A külsőnk után a legfontosabb alapadatainkkal kell foglalkozni, amibe beletartozik a nevünk, a születési helyünk, a mezszámunk és persze az is, hogy milyen kezesek szeretnénk lenni. Még játékostípust is választhatunk, a program pedig különböző sztárjátékosokkal szemlélteti az eltérő lehetőségeket.

Bárkiből sztár lehet – Fotó: 2K Games

Ezt követően az elsődleges és másodlagos képességeinket kell beállítani, majd utolsó lépésként a játékosunk magasságát, súlyát és szárnyfesztávolságát kell megadnunk. A rétestésztaként elnyújtott történet szerint pályafutásunk a Shanghai Bears csapatában kezdődik, ahol első körben a Controls menüpont legalapvetőbb mozdulatait fogjuk elsajátítani.

Lelkes zöldfülűként a legelején nehéz a dolgunk, amin nem segít az sem, hogy a program folyamatosan azt várja tőlünk, hogy egyik meccsről a másikra a lehető legjobb formánkat nyújtsuk. Erre amúgy érdemes is törekedni, ugyanis a jó teljesítmény nemcsak az extra jutalmak bezsebelése miatt fontos, hanem azért is, mert a játékosfigyelők jóval hamarabb kiszúrhatnak minket, és profibb csapatba kerülhetünk.

A közönség hatalmas őrjöngésben képes kitörni – Fotó: 2K Games

Ahogy minden játékban, úgy itt is igaz, hogy minél több időt fektetünk a gyakorlásba, annál eredményesebbek leszünk a meccseken, aminek folyományaként a virtuális rajongótáborunk is folyamatosan bővül. Külön öröm, hogy a meccseken „megjelenő” szurkolók teljesen együtt élnek a játékkal, és szinte lebontják a tribünt, ha hosszú küzdelmek után végre átvesszük a vezetést.

Mikor még csak a játék marketingkampánya pörgött, nem kicsit forgattuk a szemünket a „világ legélethűbb kosárlabdás játéka” szlogenen, de utólag be kell látnunk, hogy a kedvcsinálók ezúttal nem túloztak, az NBA 2K19 ugyanis kétségtelenül átlagon felüli lett. A fejlesztők olyan élethűen kinéző és mozgó karaktereket, továbbá olyan látványvilágot hoztak össze, ami már-már azt a hatást kelti,

mintha valódi sportolók kosármeccsét irányítanánk.

A nevesebb játékosokra jellemző egyedi megmozdulások ugyancsak hozzájárulnak ehhez, és a sportág megszállott rajongói akkor is elismerően fognak csettinteni, mikor meglátják, hogy milyen pályákat és stadionokat hoztak össze az alkotók. Az élményt pedig csak tovább fokozza, hogy a kommentátorok zseniálisak, a meccsek alatt hallható szövegeik hatalmas hangulatbombaként funkcionálnak.

ÁLOMCSAPAT

Ami szinte biztos, hogy a kosárlabda-rajongók kedvenc része a MyTEAM lesz, ahol bárki összerakhat egy olyan álomcsapatot, amiben a mostani sztárjátékosok és a történelem leghíresebb kosarasai játszhatnak együtt. A csapatalkotás után itt azonnal bele is vethetjük magunkat a gép elleni küzdelmekbe, sőt, ha merészebbek vagyunk, akkor egy másik játékos saját kerete ellen is pályára vonulhatunk.

Azt viszont fontos tudni, hogy a keretünk összeállításához/bővítéséhez kártyacsomagokat kell kibontanunk – ilyen pakkok szerezhetők szimpla játékkal (ami időigényes), de persze arra is van lehetőség, hogy valódi pénzért szerezzünk be újabb és újabb pakkokat. A MyTEAM játékmódjai közül a Freestyle-t szerettük a legjobban, hiszen itt kötetlenül gyakorolhatunk, ha pedig úgy érezzük, hogy már kellően belemelegedtünk a játékba, akkor 3v3 vagy 5v5 felállásban csaphatunk össze az ellenfelekkel.

MAJDNEM MENEDZSER

Ha szeretnénk egy olyan ligában játszani, ahol teljes mértékben mi alakítjuk ki a feltételeket, akkor irány a MyLEAGUE menüpont, ahol a szükséges beállítások után már láthatjuk is a párosításokkal megtűzdelt teljes meccsnaptárunkat. Itt lényegében a klasszikus menedzserjátékokhoz hasonlóan bármelyik meccset lejátszhatjuk, de akár arra is van lehetőség, hogy a géppel futtassuk le az aktuális meccseket.

Ugyanakkor az instant játékélmények kedvelői sem maradnak szórakozás nélkül, hiszen nekik készült az NBA 2K19 PLAY NOW része, ahol szinte azonnal elkezdhetünk egy kosármeccset. Túl sok újdonságot viszont itt viszont nem találunk, hiszen ugyanúgy tudunk ismerősökkel és ismeretlenekkel játszani, mint korábban, és ezt akár a hivatalos versenynaptár aznapi meccseit alapul véve is megtehetjük.

HETEKRE SZÓLÓ KIKAPCSOLÓDÁS

Mindebből talán már érezhető, hogy az NBA 2K19 egy tartalmas program, ami hosszú hetekre is képes lekötni a játékosokat, ráadásul annyira szórakoztató, hogy még azoknak is érdemes kipróbálni (akár konzolon, akár PC-n), akik amúgy nem szoktak videojátékozni, de amúgy nagy szerelmesei a sportágnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik