Tech

Ez a kígyó még a rémálmainkban se jöjjön elő

Katasztrófahelyzetekben lehet hasznos a Kiotói Egyetem új robotkígyója, ami kifejezetten furcsán néz ki, pláne akkor, amikor mászik felfelé egy létrán - mert, a hús-vér kígyókkal ellentétben, ez ilyet is tud.

Múlt héten zajlott le az IEEE/RSJ Intelligens Robotok és Rendszerek Nemzetközi Konferencia, ahol rengeteg furcsa, és néha kicsit ijesztő robotokat mutattak be a programozók és mérnökök: mi is beszámoltunk róla, hogy egy az amerikai hadsereg által finanszírozott, pattogó egylábú robot készült, és egy félig-meddig emberszabású, rohangáló és parkourozó szerkezetet is láthattak az érdeklődők.

A Kiotói Egyetem és a tokiói Elektrokommunikációs Egyetem kutatói viszont egy ezeknél lényegesen furcsább, létrára mászó kígyórobotot hoztak a konferenciára, ami úgy kúszik fel a létra fokai között, mintha meg sem kottyanna neki. A tervezők szerint a szerkezet nemcsak teljesen függőleges, hanem döntött létrán is képes mászni.

A robot minden létrafokra rátekeredik, és így halad biztonságosan felfelé. A kutatók szerint ez a módszer, és a robot formája is, hasznos lehet a katasztrófahelyzetekben, például ha olyan helyekre kell bejutni, ahová emberek nem képesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik