Tech

A földi pokolban egy Facebook-értesítés jelentheti a túlélést

Az Aszad-rezsim évek óta légi csapásokkal tartja rettegésben a szíriai civileket, aktivisták, IT-szakemberek és vállalkozók egy csoportja azonban hatékony eszközt talált a helyiek védelmére. Olyan érzékelőkből álló hálózatot építettek ki, amely a repülőgépeket figyelve képes figyelmeztetni a veszélyeztetett régiók lakóit.

Abu al-Nour egy átlagos szíriai gazdálkodó volt, akinek élete teljesen megváltozott a szíriai polgárháború kitörésével. Faluja 2012-ben került a lázadók kezére, ettől kezdve pedig gyakoriak voltak a bombázások a környéken. 2014-re a helyzet még súlyosabbá vált. A bombázásokban rengeteg helyi lakos vesztette életét, al-Nour pedig attól félt, hogy bármikor elvesztheti feleségét és hét gyermekét.

Öt évvel a bombázások kezdete után a férfi egy barátjától hallott a Sentry nevű szolgáltatásról – írja a Wired. Azok, akik regisztrálnak a platformra, Facebookon vagy Telegramon kapnak figyelmeztetést, ha egy kormánypárti repülő közeleg.

Egy Szuhoj Szu-22 típusú szír vadászbombázó – Fotó: Rami al SAYED / AFP

Egy áprilisi napon aztán al-Nour telefonja jelzett: egy gép szállt fel a közeli támaszpontról. A férfi családjával bemenekült a saját építésű óvóhelyükre, és néhány pillanattal később robbanások zaja és füstszag töltötte meg a levegőt. Bár felesége kisebb sérüléseket szenvedett, otthonuk pedig romokban állt, túlélték a támadást.

Mindezt a Sentry figyelmeztetésének köszönhették.

A háború kitörése óta mintegy félmillió szíriai vesztette életét, egy nem elhanyagolható részük, több tízezer civil pedig a Bassár el-Aszad rezsimje és szövetségesei által végrehajtott légi támadásokban halt meg. Bár a kormányzati erők már Szíria egy jelentős részét visszafoglalták, továbbra is milliók élnek állandó rettegésben.

Elképesztő adat jött ki a szíriai háborúról
Összesítették, hogy hányan haltak meg eddig a vérontásban. Csak a halott gyerekek száma közel 20 ezer.

Éppen nekik hozta létre három férfi, egy kormányzati szolgálatba állt amerikai hacker, egy amerikai vállalkozó, illetve egy szír kódíró a Sentryt.

Egymásra találtak

John Jaeger tizenéves korára már komoly tapasztalatot szerzett a különböző hálózatok feltörésében. Tudásának köszönhetően egészen a Szilícium-völgyig jutott, az IT-szakma azonban nem hozta el számára az áttörést. A pénzügyi ágazatban helyezkedett el, és bár elért kisebb sikereket, a pénzügyi válság keresztülhúzta számításait.

Utóbb egy ismerősön keresztül, aki Barack Obama második kampányán is dolgozott, kapcsolatba került a külügyminisztériummal. 2012 volt, ekkoriban az amerikai kormány olyan IT-szakembereket keresett, akik segíteni tudtak a szíriai helyzetben.

Jaeger Isztambulba költözött, ahol eleinte a szíriai média függetlenségéért dolgozott, utóbb azonban a bombázások hírére úgy döntött, inkább ezzel a problémával foglalkozna. A külügyminisztérium azonban nem támogatta ebben, 2015 májusában ezért felmondott.

Terve megvalósításához viszont rengeteg pénzre volt szüksége.

A támogatást Dave Levin hozta el, akivel Jaeger egy szíriai aktivistán keresztül ismerkedett meg 2015 szeptemberében. Levin korábban több humanitárius projektet is támogatott, és ő alapította a Refugee Open Ware-t, amely a technológia felhasználásával segít a veszélyeztetett térségek lakóinak.

2015 novemberében Jaegert a Murad álnéven ügyködő kódíróval is összehozták. A szíriai férfi azon dolgozott, hogy valamilyen módon figyelmeztesse a civileket a közelgő bombázásokra.

Romok egy orosz légi csapást követően – Fotó: Zein Al RIFAI / AFP

Murad korábban önkéntesként támogatta az ellenzéket, ez pedig felkeltette a kormánypártiak érdeklődését. Miután őt és családját is többször megfenyegették, előbb Jordániában menekült, majd egy rövid szíriai tartózkodás után Törökország felé vette az irányt.

Murad Törökországban adatmenedzsmentet tanított ellenzékieknek, illetve menekülteknek is segített. Ahogy egyre nőtt a bombázások száma, úgy találkozott egyre több sérülttel, ez pedig lépésre sarkallta.

A férfi ötlete az volt, hogy összeköthetnék a civil védelmi szervezeteket a különböző településekben, így a jobb kommunikációval időben érzékelhetnék a közelgő támadásokat.

Jaeger és Murad 2015 novemberében tehát egymásra talált, a további befektetők hosszas keresése után pedig elindult a startup, a Hala Systems.

Egyre kifinomultabb rendszer

A szíriaiak már korábban is figyelték a közelgő gépeket, jeladókon pedig gyakran a környező területek lakóit is értesítették a várható bombázásról. A rendszer azonban nem volt kellően összehangolt.

A Hala csapata ezért úgy döntött, létrehoz egy platformot, amely a civil megfigyelők adatait használja fel. Emellett egy olyan rendszert is összeraktak, amely képes elemezni a repülőgép-monitorok információit.

A módszer viszonylag egyszerű, de annál hasznosabb volt. Ha valaki meglátott egy repülőt, bevitte a típusra és útirányra vonatkozó adatokat a Sentrynek elnevezett felületre, a rendszer pedig a közösségi médián keresztül figyelmeztette a feltételezett célterület lakóit. Minél többen jelezték az érintett gép közeledését, annál pontosabb információk születtek a lehetséges légi támadásról.

A formula azonban a kezdetekben tele volt hibával, a gépek sebességét például rendszerint felülbecsülték. Bár sikerült folyamatosan finomítani a Sentryn, és új szakértők is bekerültek a csoportba, továbbra sem volt tökéletes a felület. Úgy döntöttek, automatizálni kell a rendszert.

Szétbombázott lakás egy kormánypárti légi támadás után – Fotó: OMAR HAJ KADOUR / AFP

Olyan szoftvert és neurális hálózatot hoztak létre, amely az arab nyelvű oldalakról is gyűjti az adatokat. Murad emellett scripteket írt a Telegramra, a Facebookra, a Twitterre és egy walkie-talkie appra, a Zellóra.

A tesztüzem befejeztével 2016. augusztus 1-én teljes erővel működni kezdett a Sentry.

Nem sokkal később a csapat kapott is egy videót egy hálás civiltől, aki elmondása szerint a rendszernek köszönheti családja és saját életét.

Ettől kezdve nem volt pihenés: a csapat tagjai megállás nélkül dolgoztak a platformon − Murad egy alkalommal egyhuzamban három napon át, alvás nélkül dolgozott. A kemény munkának köszönhetően rengeteg fejlesztést sikerült bevinni a Sentrybe, a hálózat például képessé vált aktiválni a cég által átalakított légvédelmi szirénákat, emellett pedig olyan szenzorokat is készítettek, melyek hangadatok alapján tudnak információkat gyűjteni a gépekről.

Nagy jövő előtt

A Hala jelenleg 18 alkalmazottal működik, főhadiszállása pedig egy háromszobás lakás. A vállalatot a barátok és családtagok mellett immár külföldi kormányok és befektetők is támogatják. A Sentry Facebook-oldalát jelenleg mintegy 60 ezren követik, a Telegramon pedig több mint 16 ezer feliratkozójuk van, egy helyi rádióállomás pedig folyamatosan sugározza a rendszer figyelmeztetéseit.

A platform amellett, hogy rengeteg életet megmentett, az adatgyűjtés miatt is kiemelten fontos. A Sentry rengeteg információt tárol a szíriai légi háborúról, ezeket az adatokat pedig a civil jogok sérelmének és a háborús bűnök felülvizsgálatakor is fel lehet használni.

„Ez nem háború, ez mészárlás”
Évek óta a hétfői volt a legvéresebb napja a szíriai háborúnak: 100 halott, közte húsz gyerek. Megrázó képek.

Jaeger úgy gondolja, hogy a Sentry egyéb régiókban is segíthet, így Kenyában, ahol az orvvadászok továbbra is súlyos problémát jelentenek. A megfelelő területekre elhelyezett érzékelők például kiszűrhetik a vadorzókra utaló fegyverek és a járművek zaját.

Mivel azonban a Hala egy nonprofit szervezet, és eszközét szívesen felkínálja bárkinek, az is előfordulhat, hogy platform rossz kezekbe kerül. A rendszer ugyanúgy kimutathatja a hatóságok közeledését, ahogy az orvvadászok tevékenységét.

Kiemelt fotó: Aaref WATAD / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik