Nagyvilág

„Ez nem háború, ez mészárlás”

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint keddre jelentősen emelkedett és elérte a százat a szíriai Kelet-Gútában történt kormánytámadás civil halottjainak száma, az áldozatok között húsz gyerek van.

Az egy napra eső halálos áldozatok számát tekintve ez a legsúlyosabb eset a régióban 2015 óta – hangoztatta Rámi Abdel-Rahmán, a szervezet igazgatója. Egy nappal korábban 75 áldozatról érkeztek híradások.

Az OSDH szerint a Bassár el-Aszadhoz hű erők és szövetségeseik jelenleg offenzívát készítenek elő a térségben. A kormányerők két hete is fokozták támadásaikat az általuk teljesen ostromgyűrűbe zárt Kelet-Gúta ellen.

Dúma, 2018. február 20.
Sebesült gyereket látnak el a szíriai felkelõk uralta kelet-gútai Dúma város kórházában 2018. február 20-án, a szíriai kormányerõk újabb légicsapása után. A fokozott kelet-gútai légi- és rakétatámadában mintegy száz civil vesztette életét, köztük húsz gyerek. (MTI/EPA/Mohamed Badra)

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának a szíriai kormányerők ötnapos légitámadás-sorozatát követően közzétett adatai szerint legalább 277 ember lelte halálát és 812 sebesült meg az említett támadásokban február 4. és 9. között.

A 21. század mészárlása

Az ENSZ becslései szerint mintegy 400 ezren élnek a kelet-gútai térségben. A blokád miatt súlyos az élelmiszerhiány, és hiányos az orvosi ellátás is. A tűzszünet életbe léptetésére tett kísérletek eddig mind kudarcot vallottak – írja az MTI.

Dúma, 2018. február 20.
Sebesült gyerekeket látnak el a szíriai felkelõk uralta kelet-gútai Dúma város kórházában 2018. február 20-án, a szíriai kormányerõk újabb légicsapása után. A fokozott kelet-gútai légi- és rakétatámadában mintegy száz civil vesztette életét, köztük húsz gyerek. (MTI/EPA/Mohamed Badra)

A Guardian cikke szerint Kelet-Gútában négy kórházat bombáztak hétfőn. Egy orvos azt mondta, ez a 21. század mészárlása. „Ha a 90-es évek mészárlása Szrebrenica volt, a nyolcvanas éveké pedig Halabja, Sabra és Chatila, akkor Kelet-Gúta a 21. század mészárlása.”

Nonszensz minden humanitárius és emberi jogi szervezet, ahogy a terrorizmus is nonszensz. Mi lehet annál nagyobb terrorizmus, minthogy mindenféle fegyverrel civileket ölnek? Ez a háború? Ez nem háború, ezt mészárlásnak hívják

-mondta az orvos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik