Tech

Programozással is támogatható a szabad sajtó

Újszerű koncepció mentén indul el a Holy Bytes nevű programozói tanfolyamokat működtető vállalkozás: a diákok a befizetett tandíjuk két százalékát egy civil szervezetnek vagy tényfeltáró munkát végző újságnak ajánlhatják fel. A későbbi tervek közé tartozik, hogy ezt a két százalékot idővel öt százalékra sikerüljön emelni.

A Holy Bytes célja, hogy a manapság hiányszakmaként aposztrofált programozás alapjait bárki megtanulhassa matematikai ismeretek nélkül is, illetve hogy közvetve erősítsék az összefogást is a demokráciáért harcoló intézmények közt.

A diákok a következő öt szervezet közül választhatnak: Átlátszó, Direkt36, BAGázs Közhasznú Szervezet, Magyar Helsinki Bizottság, TASZ.

A civil szervezetek és oknyomozó újságok ingyenes oktatását először az általuk támogatott szervezeteknek biztosítanák, de a hosszú távú céloknak megfelelően várják azok jelentkezését, akik támogatnák a sikeres ingyenes képzéseket bármelyik alapítvány számára.

Az első órákra már októberben lehet jelentkezni, ahol a kezdő mellett középhaladó órák is lesznek azoknak, akik már tisztában vannak a programozás alapjaival, Python és Java programnyelveket lehet tanulni. További információk a cég honlapján olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik