Tech

Kétszáz kicsi hacker országa leszünk

Pintér Mónika
Pintér Mónika

rovatvezető. 2018. 03. 09. 06:20

Brit mintára magyar iskolák is kapnak 200 darab, zsebben elférő, mobillal is programozható lapkát - ezzel serkentenék a kódolás iránti érdeklődést. A micro:bit egy olcsó megoldás arra, hogy itthon is beinduljon a programozás tanítása.

Ha most nem lépünk, teljesen lemaradunk az oktatás digitalizálásával. Ha a jelenlegi szinten marad a digitális írástudás – ami már a munkaerőpiacon való érvényesülés egyik alapfeltétele -, annak közvetett módon súlyos következménye lehet az egész nemzetgazdaságra, nem tudunk lépést tartani a fejlett országokkal

– írtam két éve, amikor a britek úgy döntöttek, egymillió darab micro:bitet osztanak ki ingyenesen az iskoláknak, hogy ezzel is serkentsék a kódolás iránti érdeklődést.

Angliában ugyanis már 2014-ben kidolgozták a digitális oktatási stratégiát, egy évvel később pedig beemelték a programozást a nemzeti alaptantervbe, azaz kötelezővé tették a tárgyat általános- és középiskolában az 5-16 éveseknek. E téren még a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 csoportban is úttörőnek számítottak.

Az új brit digitális tanterv felismerte, hogy a számítástechnika órákon az irodai programok tanítása nem elég ahhoz, hogy a digitális képességek hiányát pótolják.

micro:bit lapja Fotó: 24.hu

Aztán 2016 elején bejelentették: új eszközökkel és szakmai műhelyek létrehozásával kezdik kialakítani a legmegfelelőbb módszereket. Ennek keretében egymillió micro:bitet osztottak ki a hetedikeseknek, teljesen ingyen. Egy zsebben elférő, mobillal is programozható lapkát adtak a 13 évesek kezébe, azaz minden negyedik brit tinédzser kapott belőle.

Két év elteltével Magyarország is kezd felzárkózni: 200 ilyen kütyü kerül ingyenesen a magyar iskolákhoz. Az ELTE Informatikai Karán működő T@T Labor tavaly októberben „micro:bit botorkálás” néven indította el a kezdeményt, ekkor még 20 lapkát próbálhattak ki a sulik ingyen. A kezdetek óta 12 iskolában járt már a csomag. Most ezt a készletet bővítették tízszeresére a lapka processzorát fejlesztő ARM Hungary által.

A sulik a labor honlapján jelentkezhetnek a program, ha rájuk kerül a sor, 2-3 hétig ingyenesen használhatják a készletet, aztán postázzák tovább a következő iskolába.

De mi is ez?

Így néz ki a lapka Fotó: 24.hu

A micro:bit egy szenzorokkal felszerelt, 4×5 centiméteres szerkezet. Van rajta két programozható gomb, egy 5 x 5-ös LED-kijelző, 5 ki- és/vagy bemenet, a lapkához USB-kábellel vagy vezeték nélküli Bluetooth-kapcsolaton keresztül tudunk csatlakozni, mobillal vagy laptoppal.

Programozása a Scratchhez nagyon hasonló, blokkalapú programmal történik vagy online a böngészőben, vagy mobilon egy samsungos appal. A parancsokat drag-and-drop módszerrel, azaz a blokkok megfogásával és bedobálásával tudjuk sorba rendezni.

Laptoppal is lehet programozni a micro:bitet Fotó: 24.hu

A szoftver azonnal szimulálja, hogyan is néz ki a művelet, mielőtt ténylegesen az eszközre küldenénk azt. Ha kész a feladatsor, amit végre akarunk hajtani a micro:bittel, elég menteni, és rámásolni a tárhelyére.

Lényege, hogy nagyon olcsó, mégis rengeteg mindenre lehet használni. Lehet belőle

  • távvezérlő: egyik gombbal a kamera appot indítjuk el, a másikkal pedig fotót lő;
  • védelmi rendszer: ha mozgást érzékel, készít egy fotót, majd azt fel is küldi felhőbe, hogy bárhonnan meg tudjuk nézni;
  • okosotthonos vezérlő: szenzorokkal, más kütyükkel, szettekkel köthetjük össze, hogy irányítsa azokat.
Mobil applikációval is lehet a micro:biten kódolni Fotó: 24.hu

Használatával játékosan ismerhetjük meg a programozás alapjait, nem csak gyerekek, de a szülők és tanárok előnyére is válhat. Ahogy különböző tantárgyakhoz is (pl. fizika, matematika, kémia, vizuális kultúra, zene) jó kiegészítő.

A bejelentés margóján Yvonne Walker az Egyesült Királyság elismert oktatási szakértője tartott és tart műhely foglalkozásokat hazai tanárok és tanárjelöltek, hallgatók számára március 8-án Veszprémben a Pannon Egyetemen, március 9-én pedig az ELTE Informatika Karán. A kétnapos szakmai út az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének támogatásával valósul meg.

A cél egy tudás- és egy módszertani központ létrehozása, amely segít felkészülni a tanároknak a digitális oktatás integrálására a különböző oktatási tanmenetekbe.

Pintér Mónika korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.