Tech esport

Böngészőben éled újra a gyerekkorunk

Aki a 80-as években volt gyerek, az jó eséllyel emlékszik a legendás Commodore 64-re, a személyi számítógépre, amit jobbára Bécsből szereztek be a családok, megannyi kellemes percet szerezve a gyerekeknek a rengeteg zseniális játékkal, amiknek egy részét magyarok fejlesztették titokban a vasfüggöny mögött – akinek pedig nem volt, az tutira egy ilyen gépről álmodozott.

Az internet időgépeként működő The Internet Archive most egy különlegességgel kedveskedik a játékosoknak: Commodore 64-emulátort építettek be a weboldalba, így a felhasználók rögtön böngészőből játszhatják régi kedvenceiket. A futtatható C64-es programok ebből a könyvtárból érhetők el.

Az oldal a Vice emulátor egyik adaptációját használja, és több mint 10500 C64-es program érhető el vele, ami a későbbiekben tovább bővül (a cikk írásának pillanatában például a hivatalosan bejelentett 10500 helyett már 15 ezer játék közül lehet választani).

A programok a kiválasztás után másodpercek alatt betöltődnek, ráadásul le is tölthetők a gépre, amennyiben valaki igényt tartana rá. A kollekció igényességét jól mutatja, hogy képernyőmentések és borítók is szerepelnek a leírásokban, ezek már magukban jó nagy adag nosztalgiadózist adnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik