Tech

Fiatal lányok ezrein segítenek a női szuperhősök

Hosszú évtizedeken keresztül a szuperhősös filmeket csak a férfiak uralták, ez mostanában szerencsére megváltozni látszik. A női szuperhősök előretörésével egy friss kutatás szerint a fiatal lányok is jól járnak, önbizalmat nyerhetnek ugyanis abból, hogy példaképeket látnak a képernyőkön és a mozivásznon.

A BBC America és a Women’s Media Center egy közös kutatást készített arról, hogy mennyire számít a fiatal lányoknak az, hogy őket is reprezentálják a szuperhősös filmekben, méghozzá nem mellékszereplőként, hanem erős, önálló főszereplőként. A kutatás a BBC által elindított Galaxy of Women Initiative része, amelynek célja, hogy bővítse és sokszínűbbé tegye a nők ábrázolását a médiában.

TÖBB NŐI SZUPERHŐSRE VAN SZÜKSÉG

A tanulmányhoz 2431 amerikai fiatal lányt kérdeztek meg az 5-19 éves korosztályból, a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mennyire érzik magukat reprezentálva a szuperhősfilmekben, és hogyan érzik magukat ettől. Kiderült, hogy mindegyik generáció azt érezte, még mindig nagyon kevés a női szuperhős, és örülne, ha több ilyen példaképpel találkozna. Sőt, az eredmények azt mutatják, hogy

a fiatal lányoknak sokkal nagyobb az önbizalmuk, ha ilyen karaktereket látnak a vásznon vagy a tévében.

„Ha nem látod, hogy létezik, nem is válhatsz olyanná” – írta a BBC America elnöke, Sarah Barnett egy sajtóközleményben arra utalva, hogy ha nem állítunk fel példaképeket a lányok elé, akkor maguktól soha nem fogják tudni, hogy ők is lehetnek erősek és magabiztosak. „A sci-fi műfajában és a szuperhősös filmekben több női főszereplőre van szükség, ezzel segíthetjük, hogy a nők következő generációjának szuperereje legyen.” Ahogyan a kutatatás elemzésében is írják: a lányoknak kellenek az erős példaképek, hogy lássák, ők is lehetnek a jövő vezetői és innovátorai.

A briteknél nagyon népszerű, itthon Ki vagy, doki? néven futó sorozat most mutatta be első női főszereplőjét – fotó: BBC

MELLÉKSZEREPEK HELYETT PÉLDAKÉPEK

Ha jobban belegondolunk, a szuperhősös filmek és a sci-fi klasszikusan az a műfaj, amelyben nagyon kevés a női főszereplő. A tendencia szerencsére változni látszik, és a DC Wonder Womanje, vagy a Marvel Fekete Párduca erős női karaktereivel már segített a helyzeten, de a kutatás szerint a lányok még mindig alulreprezentálva érzik magukat, és keresik az olyan példaképeket, amelyekhez kötődni tudnak, mégis felnézhetnek rájuk.

A reprezentáció tényleg számít: a lányok évtizedeken keresztül azt látták, hogy csak mellékszereplők lehetnek a férfi hősök mellett, így

nagyon kevés olyan példaképre nézhettek fel, aki tényleg erős és önálló volt.

Wonder Woman, Marvel Kapitány, vagy éppen az első női Doctor Who megjelenésével (ez a sorozat a briteknél kifejezetten népszerű) viszont végre kaptak olyan karaktereket, amelyek a saját történetük középpontjában állnak, és nem arra várnak, hogy egy férfi cselekedetei irányítsák az életüket. A BBC kutatása szerint ez önbizalmat és inspirációt ad a fiatal lányoknak, a női szuperhősöktől erősnek, motiváltnak érezhetik magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik