Tech
mobile internet, wifi connection on smartphone in cafe

Ingyenwifit is szórnak a magyar okoslámpaoszlopok

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 08. 22. 09:56

Az első, csoportba kapcsolt közvilágítási okososzlopokat mutatták be Budapesten, a IX. kerületi Lechner Ödön fasorban kedden.
Korábban a témában:

A kísérleti projektben öt, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak össze. Az energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre is alkalmas lámpatestek mellett az oszlopok további intelligens funkciókat biztosítanak, egyebek mellett:

  • wifi szolgáltatást,
  • videós térfigyelést,
  • segélyhívást,
  • elektromos járműtöltést,
  • környezetérzékelő szenzorokat,
  • programozható LED információs képernyőket.

Az összköltség mintegy 50 millió forint volt.

A bemutató után rendezett ismertetőn Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kiemelte: a projekt magyar fejlesztők munkája, az intelligens oszlopok hozzájárulnak a budapestiek életminőségének javulásához.

Budapest, 2018. augusztus 21.
Elektromos autót töltenek az elsõ átadott okos közvilágítási oszlopról Budapesten a Lechner Ödön fasorban 2018. augusztus 21-én. Az ELMÛ-ÉMÁSZ és a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. együttmûködésében, a fõváros különbözõ pontjain felállított, öt okos közvilágítási oszlop elektromosautó-töltõt, ingyenes wifit, segélyhívót és digitális hirdetõoszlop-funkció szolgáltatást nyújt.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI / Fotó: Máthé Zoltán

Az oszlopok által gyűjtött információk és az általuk nyújtott szolgáltatások hozzájárulnak a környezet állapotának jobb megismeréséhez, a fogyasztóbarát digitalizáció vívmányainak elterjedéséhez, a közbiztonság javításához, miközben minőségi energiaszolgáltatást nyújtanak és elősegítik a tiszta, klímabarát közlekedést – fejtette ki az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: a kísérleti projekt bemutatja az oszlopok újfajta hasznosításának lehetőségeit valós városi környezetben, valamint a jövőbeni értékesítés referenciájaként is szolgál.

Továbbá elmondta: a projektben az Elmű-Émász ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vesz részt, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. a felállított oszlopok tulajdonosaként és a közvilágítás üzemeltetőjeként szintén befektető és finanszírozó, a Hofeka cég az oszlopok gyártója, a NETvisor pedig a rendszerintegrátor.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A tüntetők blokád alatt tartják a Lánchidat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.