Tech

Memóriajavító betűtípust fejlesztettek kutatók

Igen, ilyen is van: a kognitív pszichológiai sajátosságokat figyelembe véve készítettek ausztrál kutatók egy betűtípust, a Sans Forgeticát, ami szerintük hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben jegyezzük meg a vele leírtakat, mint bármilyen más betűtípus esetében.

Közép- és főiskolás diákok milliói lélegezhetnek fel most: az ausztrál Royal Melbourne Technológiai Intézet (RMIT) kutatói olyan betűtípust fejlesztettek, amely tudományos szempontból a legjobb arra, hogy a vele írt szöveget megjegyezzük. A kutatók a kognitív pszichológia tudományágának bevonásával készítették el az elsőre furcsának tűnő Sans Forgeticát, ami még nevében is megjelöli, mire hivatott: a Forgetica az angol forget, vagyis felejteni igéből ered.

A betűtípus két dologban tér el a megszokottól: egyrészt balra dől, ami betűtípusok esetén elég szokatlan, másrész lyukak vannak a betűiben, ami nagyon furcsa olvasási képet nyújt.

De pontosan ez is volt a cél: tudományos szempontból a Sans Forgetica pontosan annyira dolgoztatja meg az agyat, amennyire ahhoz kell, hogy valamit megjegyezzünk. A kutatók szerint az agy mélyebb kognitív feldolgozásra kényszerül a dőlés és a lyukak miatt, de pont csak annyira, hogy ne rontsa az olvasási élményt, viszont átverje az agyunkat, és a szöveg megjegyzésére csábítsa.

A betűtípust 400 diákon tesztelték: több betűtípussal írt szövegeket mutattak nekik, a tanulók pedig azt jegyezték meg leginkább, ami Sans Forgeticával íródott.

A kutatók szerint azonban a betűtípust nemcsak diákok használhatják: bármire jó, amit meg szeretnénk jegyezni, így fontos találkozókat, bevásárlási listát, vagy a házassági évfordulónk dátumát is érdemes ilyen betűkkel írni, valószínűleg könnyebben eszünkbe fog jutni, mintha bármi mással jegyeznénk fel.

A Sans Forgeticát erre a linkre kattintva lehet letölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik