Tech esport

Milliókat követel a világsiker írója

Andrzej Sapkowski, a The Witcher játékok alapjául szolgáló könyvsorozat szerzője további 60 millió złotyt követel a játékot fejlesztő CD Projekttől.

A CD Projekt elképesztő összegeket keresett a The Witcher-szériával, Andrzej Sapkowski, a játékok alapjául szolgáló Vaják-könyvek szerzője ezért úgy döntött, további jelentős összeget követel a fejlesztőtől – számol be a TechSpot. A CD Projekt visszautasította az író kérését.

Sapkowski 1992-2013 között nyolc Vaják-könyvet adott ki, a 2000-es évek elején pedig eladta a videojáték jogokat a CD Projektnek. A szerző és jogi képviselői szerint ugyanakkor eredetileg csak egy játékra kötöttek megállapodást a lengyel fejlesztőkkel.

Ha ez igaz, akkor a játéksorozat későbbi részei, ide értve a kiegészítőket is, jogtalanul építkeztek Sapkowski műveire.

Az író jogászai a játékok utáni bevétel 6 százalékát, azaz mintegy 60 millió złotyt (4,5 milliárd forintot) követelnek a CD Projekttől.

Sapkowski egyébként egy korábbi interjújában azt mondta, hogy a fejlesztők eredetileg a profit bizonyos százalékát ajánlották fel neki, ő azonban nem hitte volna, hogy a játék sikeres lesz, így inkább egyszeri összeget kért a jogokért. Utóbb természetesen belátta, hogy hatalmas hibát követett el.

Nem meglepő módon a CD Projekt visszautasította Sapkowski követelését, mivel azt megalapozatlannak gondolják. A fejlesztők szerint nem történt semmiféle jogsértés.

Kiemelt kép: CD Projekt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik