Tech

Ilyen anyagból is ritkán csinálnak laptopot

Olyan laptopot dob a piacra hamarosan a HP, amilyet még biztos, hogy nem látott: a gép magnéziumházát bőrrel vonták be minden oldalról, így tényleg úgy néz ki, mint egy elegánsabb notesz vagy vékonyabb könyv. A laptopot ráadásul három módban is lehet használni, ami ugyan nem akkora újdonság, de kétségkívül hozzátesz a felhasználói élményhez.

A HP gondolt egyet, és a prémium Spectre Folio esetén a bőr laptoptokot alapból beépítette a gépvázba, és a magnéziumházhoz erősítette, így gyakorlatilag nem fém, hanem bőrbevonatos gépet kapunk. Az összhatás gyönyörű, a laptop összecsukva úgy néz ki, mint egy elegáns jegyzetfüzet.

A Spectre Folio háromféleképpen használható – fotó: HP

Persze az ígéretek szerint nemcsak szép, hanem okos is lesz a kütyü: nyolcadik generációs Intel Core i5 vagy i7 processzort raknak bele, 8GB RAM-ot, és 256GB SSD tárhelyet. A képernyő 13,3 hüvelykes lesz, és Full HD felbontású (bár későbbre belengettek egy 4K-s verziót is), az Intel Low Power Display technológiájának köszönhetően pedig elvileg akár 18 órán keresztül is bírni fogja az akkumulátora. A kijelző fölött egyébként egy Windows Hello támogatással érkező, Full HD IR kamera figyel, és a laptophoz jár egy Digital Pen stylus is.

A HP mégis a bőrborításon kívül arra a legbüszkébb, hogy a laptopot nagyon egyszerűen lehet majd váltogatni a hagyományos, a tablet és a kettő közötti, kijelzős-touchpados módba, ami állítólag új szintre emeli a személyi számítógépek fogalmát. A gépet lehet azért alapállapotban is használni, de áthajtogatni úgy, hogy a billentyűzet ne, de a touchpad látszódjon. A harmadik verzió az, amikor az ember teljesen kifordítja a képernyőt, és tabletként használja.

Ventilátort nem találni a vázban, teljes mértékben passzív hűtéssel dolgozik, ami érdekes, tekintve, hogy a bőrbevonat nem éppen a hőelvezetéséről híres. Bár az is igaz, hogy a Spectre Folio nem lesz a világ legvékonyabb hibridje, a ház valamivel több mint másfél centi vastag, de mindössze 1,48 kilogrammos, így azért nehéznek és vaskosnak nem mondható.

Persze a bőr maga a dizájn központi eleme, érthető módon:

összezárva tényleg úgy néz ki a gép, mint egy magazin vagy egy elegáns jegyzetfüzet.

Kétféle bőrbevonat közül is választhatunk, ha a gép megjelenik, konyakbarna és burgundi színben. A pletykák szerint egy 10 colos verzió is készül majd belőle, de ezt egyelőre a HP még nem erősített meg. Stacy Wolff, a HP dizájnért felelős osztályának alelnöke azt viszont a The Verge-nek megjegyezte, a bőrborítást úgy tervezték, hogy levehető legyen, ez valószínűleg azt jelenti, hogy cserélhető lesz. Ami nem is rossz ötlet, mivel speciális ápolót nem adnak ki a bevonathoz, ami már azért is furcsa, mert a kiinduló ára nettó 1300 dollár lesz, ami átszámolva 365 ezer forintnak felel meg. Bár valószínűleg a bőr csak patinásabbá válik, ha elhasználódik, és nem lesz ócska hatása – de azért ennyi pénzért egy kis plusz ápolást ajánlhattak volna mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik