Tech

Komoly fenyegetést kapott Zuckerberg

Egy tajvani etikus hacker fenyegette meg Mark Zuckerberget azzal, hogy vasárnap délután élőben fogja közvetíteni, ahogy feltöri, majd letörli a Facebook alapítójának profilját a közösségi oldalról. Az indokot egyelőre nem árulta el, de valószínűleg csak be akarja bizonyítani, hogy még Zuckerberg profilját is fel lehet törni. Vagy csak nagyon unatkozik.

Chang Chi-yuan jól ismert etikus hacker Tajvanon, és a Facebooknak is dolgozott már korábban úgy, hogy szoftverhibákat jelentett a közösségi oldal direkt erre létrehozott felületén – írja a Bloomberg. Az ilyen jelentésekkel akár jó pénzt is lehet keresni, a 24 éves Chi-yuan pedig elvileg nagyon jól végzi a dolgát – valószínűleg ezért akar egy lépéssel tovább menni, és megtámadni Mark Zuckerberg profilját is. A hacker ugyanis nem adott magyarázatot arra, miért jelentette be Facebook posztban azt, hogy törölni fogja a Facebook alapítójának felhasználói profilját, méghozzá élőben, de valószínűleg

vagy feltűnésre vágyik, vagy be akarja bizonyítani, hogy a közösségi oldal biztonsági rendszerét egyáltalán nem bonyolult feltörni.

Chi-yuan bejelentette, hogy élőben fogja közvetíteni a kísérletet most vasárnap, budapesti idő szerint délben indul majd a videó.

A hacker nem most először tör borsot valakinek az orra alá: 2016-ban feltörte egy tajvani busztársaság weboldalát, és mindössze egy tajvani dollárért, azaz nagyjából 9 forintért vásárolt jegyet. A társaság be is perelte ezért.

Nem ez lesz az első eset, hogy Zuckerberg profilját feltörik – fotó: Thinkstock

Pedig az etikus hackerek pontosan hasonló dolgokat végeznek világszerte: megpróbálják megkeresni a biztonsági réseket a különböző nagyvállalatok rendszereiben, majd jelentik ezeket. A legtöbb cég hálás ezért (ahogy a Facebook is az), és általában pénzjutalmat ajánl fel azoknak, akik segítenek feltárni az ilyen, potenciálisan veszélyes réseket. Chi-yuan azonban nem akar hacker lenni, legalább is ezt írta ki egy korábbi posztjában Facebookon:

Nem akarok etikus hacker lenni, sőt, egyáltalán, hacker sem akarok lenni. Csak unatkozom, és szeretnék egy kis pénzt keresni.

Ha viszont ez így van, akkor tényleg semmi értelme a nyilvános hackelésnek – Chi-yuan azért valószínűleg mégsem veti meg a nyilvánosságot, ha már élőben közvetíti, hogyan próbálja meg törölni a Facebook alapítójának profilját. Ilyen egyébként nem most először fog megtörténni, ha a tajvani hacker sikerrel is jár: 2011-ben már bejutottak Zuckerberg fiókjába, a hacker pedig kiírta a nevében, hogy a Facebookot egy közösségi üzletté kéne tenni, amibe bárki beszállhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik