Tech

Fillérekért árulják a feltört magyar weboldalakat

Több mint 3000 feltört weboldalhoz kínálnak hozzáférést egy orosz fórum piacterén, köztük magyar szájtokhoz is – szúrta ki a kiber.blog.hu szakmai blog. Az internetes piactér rendkívül profin van felépítve, nemcsak ország és nyelv, de tartalomkezelő-rendszer, programozási nyelv, hozzáférési mód alapján is lehet benne keresni.

A feltört lapok és hozzáférések mellett azt is látni, hogy mihez lehet kezdeni a hackerek által megadott jogosultsággal: a teljes adatbázis hozzáféréstől kezdve a kártékony kódok elhelyezéséig terjed a skála.A böngészést segíti, hogy az oldalakat látogatási statisztikák, bejegyzés dátuma alapján is rangsorolják, így egyszerűbben kiszúrhatóak a zsírosabb falatok.

MAGYAR CÍMEKET IS ÁRULNAK – forrás: kiber.blog.hu

A szerzők vizsgálata szerint több magyar oldal hozzáférése is megvásárolható a felületen, amiket meglehetősen olcsón kínálnak a hackerek. Egy textiles webshop adminos felületéhez már 3000 forintért hozzá lehet férni, de vannak egydolláros áldozatok is.Egy tíz éve működő borpince honlapjának adminjogaiért például mintegy 400 forintot kell kicsengetni.

Ez aprópénz ahhoz képest, hogy a felső kategóriában már ezerdolláros tételek szerepelnek, ami közel 300 ezer forintot jelent.

Az ellenőrzött, egyedileg értékesített hozzáférésekhez még ellenőrző eszközt is kínálnak, egy gombnyomással lehet ellenőrizni, hogy a megvásárolt kód működik-e, de a jutányosabb, több oldalhoz való kódokat tartalmazó csomagoknál ezt nem garantálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik