Tech
3d rendering robot working on microscope on black background

A jövőben gépek dönthetnek egy beteg életéről

Kínai kutatók teljesen új szintre emelték a gépi tanulás és az orvostudomány együttműködését: több százezer kómába esett betegről állapították meg mesterséges intelligencia segítségével, hogy van-e esély az ébredésükre. A módszer 90 százalékos biztonsággal működik, de az orvosok figyelmeztetnek, hogy ennek is vannak etikai határai.
Korábban a témában:

Az orvostudomány még mindig nem használja ki a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket megfelelően – főleg úgy nem, hogy léteznek olyan területek, amelyekben az adatelemzésnek óriási szerepe lehet. Ilyen például a kómába esett, bizonytalan sorsú betegek kivizsgálása, illetve az, hogy el lehessen dönteni, meddig érdemes a látszólag reménytelen eseteket életben tartani. Egy ilyen döntés óriási felelősséggel jár, kínai orvosok pedig most találtak arra megoldást, hogy egy kicsit megkönnyítsék a családtagok és a kollégáik helyzetét.

EMBERI SZEMNEK LÁTHATATLAN DOLGOKAT VESZ ÉSZRE AZ MI

A kínai Tudományos Akadémia és a pekingi PLA Kórház orvosai gépi tanulás módszerével vizsgálták át több ezer kómás beteg fMRI adatait –  a funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat az agyi aktivitást vizsgálja, és annak megállapítására is szokták használni, hogy egy kómába esett betegnek mennyire aktív még az agya, tehát mennyi esélye van a felépülésre. A kutatók a betegek adatait bevitték egy számítógépbe,

egy folyamatosan fejlődő algoritmus pedig megmondta, hogy ezek alapján mekkora az esély arra, hogy az illető valaha felébred-e a kómából.

Az eredmény meglepően pontos volt: a gép több esetben megjósolta, hogy az orvosok által reménytelennek bélyegzett páciens valójában mégis magához fog térni.

Kóma (kóma)
A kómában fekvő betegekről sokszor nagyon nehéz megmondani, mennyi esélyük van az ébredésre – fotó: MTI / DEOEC

A titok nyitja az, hogy az ilyen algoritmusok az olyan apró agyi aktivitásokat is látják, amelyeket egy ember képtelen észrevenni. „A mi gépünk olyan dolgokat lát, ami az emberi szemnek láthatatlan” – mondta el a South China Morning Postnak Dr. Song Ming, a kutatás vezetője.Többek között nemcsak az egyes területek aktivitását nézi külön-külön, hanem azt is, hogy a különböző agyterületek hogyan dolgoznak egymással kölcsönhatásban.

A GÉP ÉS AZ EMBER EGYÜTTMŰKÖDÉSÉRŐL VAN SZÓ

A módszer 90 százalékban bizonyult hitelesnek, és több mint 300 ezer páciens állapotát elemezték már ki vele. A gép az emberi szemnél sokkal gyorsabban és megbízhatóbban dolgozott, de a kutatók azt is kiemelték: ez nem jelenti azt, hogy innentől csak a gépekre kellene hagyatkoznunk ilyenkor.

Az emberi orvos és az algoritmus közös munkája a cél, de azt is érdemes belátni, hogy egy ilyen felelősségteljes és fontos munkát nem szabad csak emberi szemekre bízni, ha már ilyen technológia áll a lehetőségünkre.

A gépek ilyenkor ugyanazt az adathalmazt vizsgálják át, amit az emberi szemek, csak máshogy: gyorsabban, pontosabban, részletesebben. Olyan változásokat is észrevesznek, amin az emberi orvos könnyen lehet, hogy átsiklana. A kutatók azonban figyelmeztetik a családokat is: ne csak a gépek által készített statisztikák alapján döntsenek, és csak azért ne mondjanak le egyik szerettükről, mert az algoritmus nem lát sok esélyt a felébredésére. A módszer inkább az ellenkező esetben lehet hasznos: ha az emberi orvosok már lemondtak a páciensről, a mesterséges intelligencia szerint viszont még van esély a felépülésre, akkor érdemes várni a végső döntéssel.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Creative Worker. Listen Music. Working. Ideas. Light Bulb. Glasses. Laptop. Comfortable. Project. Sit. Brainstorm. Young Guy. Businessman. Work. Office. Businesspeople. Workplace. Inspiration.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.