Tech

A jövőben gépek dönthetnek egy beteg életéről

Kínai kutatók teljesen új szintre emelték a gépi tanulás és az orvostudomány együttműködését: több százezer kómába esett betegről állapították meg mesterséges intelligencia segítségével, hogy van-e esély az ébredésükre. A módszer 90 százalékos biztonsággal működik, de az orvosok figyelmeztetnek, hogy ennek is vannak etikai határai.

Az orvostudomány még mindig nem használja ki a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket megfelelően – főleg úgy nem, hogy léteznek olyan területek, amelyekben az adatelemzésnek óriási szerepe lehet. Ilyen például a kómába esett, bizonytalan sorsú betegek kivizsgálása, illetve az, hogy el lehessen dönteni, meddig érdemes a látszólag reménytelen eseteket életben tartani. Egy ilyen döntés óriási felelősséggel jár, kínai orvosok pedig most találtak arra megoldást, hogy egy kicsit megkönnyítsék a családtagok és a kollégáik helyzetét.

EMBERI SZEMNEK LÁTHATATLAN DOLGOKAT VESZ ÉSZRE AZ MI

A kínai Tudományos Akadémia és a pekingi PLA Kórház orvosai gépi tanulás módszerével vizsgálták át több ezer kómás beteg fMRI adatait –  a funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat az agyi aktivitást vizsgálja, és annak megállapítására is szokták használni, hogy egy kómába esett betegnek mennyire aktív még az agya, tehát mennyi esélye van a felépülésre. A kutatók a betegek adatait bevitték egy számítógépbe,

egy folyamatosan fejlődő algoritmus pedig megmondta, hogy ezek alapján mekkora az esély arra, hogy az illető valaha felébred-e a kómából.

Az eredmény meglepően pontos volt: a gép több esetben megjósolta, hogy az orvosok által reménytelennek bélyegzett páciens valójában mégis magához fog térni.

Kóma (kóma)
A kómában fekvő betegekről sokszor nagyon nehéz megmondani, mennyi esélyük van az ébredésre – fotó: MTI / DEOEC

A titok nyitja az, hogy az ilyen algoritmusok az olyan apró agyi aktivitásokat is látják, amelyeket egy ember képtelen észrevenni. „A mi gépünk olyan dolgokat lát, ami az emberi szemnek láthatatlan” – mondta el a South China Morning Postnak Dr. Song Ming, a kutatás vezetője.Többek között nemcsak az egyes területek aktivitását nézi külön-külön, hanem azt is, hogy a különböző agyterületek hogyan dolgoznak egymással kölcsönhatásban.

A GÉP ÉS AZ EMBER EGYÜTTMŰKÖDÉSÉRŐL VAN SZÓ

A módszer 90 százalékban bizonyult hitelesnek, és több mint 300 ezer páciens állapotát elemezték már ki vele. A gép az emberi szemnél sokkal gyorsabban és megbízhatóbban dolgozott, de a kutatók azt is kiemelték: ez nem jelenti azt, hogy innentől csak a gépekre kellene hagyatkoznunk ilyenkor.

Az emberi orvos és az algoritmus közös munkája a cél, de azt is érdemes belátni, hogy egy ilyen felelősségteljes és fontos munkát nem szabad csak emberi szemekre bízni, ha már ilyen technológia áll a lehetőségünkre.

A gépek ilyenkor ugyanazt az adathalmazt vizsgálják át, amit az emberi szemek, csak máshogy: gyorsabban, pontosabban, részletesebben. Olyan változásokat is észrevesznek, amin az emberi orvos könnyen lehet, hogy átsiklana. A kutatók azonban figyelmeztetik a családokat is: ne csak a gépek által készített statisztikák alapján döntsenek, és csak azért ne mondjanak le egyik szerettükről, mert az algoritmus nem lát sok esélyt a felébredésére. A módszer inkább az ellenkező esetben lehet hasznos: ha az emberi orvosok már lemondtak a páciensről, a mesterséges intelligencia szerint viszont még van esély a felépülésre, akkor érdemes várni a végső döntéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik