Tech

Felháborító a Google új fejlesztése

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 09. 25. 06:10

Korábban a témában:

A Google egy fontos változást eszközölt a Chrome böngészőben, amiről elfelejtette tájékoztatni a felhasználókat, ezért erős kritikák érték az utóbbi napokban.

A felhasználók eddig szabadon dönthettek arról, hogy a Chrome-on belül bejelentkeznek-e Google-fiókjukba, ami után a böngészési tevékenységük, jelszavaik, beállításaik szinkronizálódtak a fiókkal, ez főleg kényelmi szempontból előnyös. A Chrome 69-es nagy frissítése óta viszont mindez automata módon működik: amikor a felhasználó bejelentkezik a Google egyik szolgáltatásába (mondjuk a Gmailbe, YouTube-ba), a böngésző automatikusan belépteti őt a fiókba is.

Az új automatikus beléptető rendszer miatt a felhasználók érthető módon kiakadtak, mivel a böngészési előzményeket így egy bizonyos fiókhoz és eszközhöz tudja kötni a rendszer.

Eye of a woman in closeup, computer numerical series with Google logo in her eye, Germany
Forrás: Europress

A Google mérnökei Twitteren fejtették ki ez után, hogy az automatikus bejelentkezés nem jelenti azt, hogy a helyi adatok rögtön szinkronizálódnak a Google szervereivel, arra a felhasználónak kell engedélyt adnia. A szakemberek elmondása szerint a fejlesztés célja egyébként épp a magánszféra védelme: az automatikus bejelentkezési mechanizmust a közösen használt, megosztott számítógépek/böngészők miatt vezették be, nehogy egymás adatai máshol tárolódjanak több felhasználó esetén.

Ugyan ez az eszmefuttatás logikusnak tűnik, a felhasználók még mindig fel vannak háborodva, mivel minderről nem rendelkezhetnek saját döntésük szerint, amikor belépnek a böngészőbe.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.