Tech

Magyar találmányt pörget a világ

Szombaton Bostonban rendezik meg a Rubik-kocka világbajnokságot, ahol 12 nemzet 50 versenyzője között három magyarnak szurkolhatunk.

Hat oldal, hat különböző szín és milliónyi kirakási lehetőség. Rubik Ernő bűvös kis kockája amellett, hogy a világ egyik legismertebb 3D-s kirakója, minden bizonnyal a legőrjítőbb játékok TOP-listáján is előkelő helyet kapna.

Szeptember 22-én Bostonban találkoznak a világ legjobb kockásai, hogy az első Red Bull Rubik-kocka világbajnokságon csapjanak össze. A 12 országból érkező, több mint 50 játékos a bajnoki cím mellett a több, mint nyolcmillió forintos fődíjért is versenybe száll majd. A magyar alakulat tagjai Szakály Anna, Barta Ádám és Bózsing Hunor, akik hétvégén már az amerikai városban pörgetik a kockákat.

Szakály Anna a májusban megrendezett budapesti fordulón a leggyorsabb női játékosnak bizonyult:

2009-ben valaki behozott egy kockát a suliba, ekkor kezdődött minden. Ennek már majdnem tíz éve, azóta pedig teljesen megváltozott az életem. Rengeteg embert megismertem a kockának köszönhetőn, nagyon sok országban jártam és nem utolsó sorban a versenyeknek köszönhetően a szégyenlősségem is leküzdöttem.

Bózsing Hunor hazai terepen a férfiak közül az egykezes és a 3×3-as fordulókban is győzelemig pörgette a kockákat májusban:

Körülbelül 10 éve foglalkozom komolyabban a Rubik-kockával. Kezdetben persze az volt a cél, hogy tökéletesen kirakjam, amikor viszont az már nem jelentett akadályt, a gyorsaságra koncentráltam, innentől pedig jöhettek a versenyek.

Anna és Hunor mellett Barta Ádám is csatlakozik a magyar alakulathoz, aki a Re-Scramble, vagyis az úgynevezett „keverés-másolás” számban fog indulni. Mindez az jelenti, hogy a magyar versenyző két kockával áll majd az időmérő óra mellett, egy kevert és egy már kirakott kockával a kezében. A forduló játékosainak a kirakott kockát kell majd minél gyorsabban abba az állapotba hozni, amiben a megkevertet találják.

A döntőt itt nézheti élőben a Facebookon szombaton, magyar idő szerint 23:55-től.

Illusztráció: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik