Tech

0,38 másodperc alatt rakja ki a Rubik-kockát ez a robot

Elképesztő videón látható, hogyan old meg Rubik-kockát a Massachusetsi Műszaki Egyetem két diákja által épített robot, aminek új rekordot sikerült döntenie. A leggyorsabb robot eddig 0,637 másodperc alatt oldotta meg a csavaros feladványt, ezt sikerült lenyomni 0,38 másodpercre.

Ennyi idő kellett a szerkezetnek ahhoz, hogy elvégezze a kocka kirakásához szükséges rengeteg részfeladatot: a webkamerákból érkező információk feldolgozását, a színek felismerését, a következő helyes lépés megtervezését, és végül a kocka oldalainak forgatását.

Mint ahogy az eszközt fejlesztő Ben Katz és Jared Di Carlo blogjából kiderült, utóbbi volt a kritikus pont – saját fejlesztésű motorral sikerült lefaragni a forgatáshoz szükséges időt. Egyébként két darab PlayStation Eye kamerát használtak fel hozzá, és a netről rendelt olcsó kockákon kísérleteztek, a megoldóprogramot pedig maguk írták. Az ember által eddig megdöntött rekord egyébként 4,59 másodperc, de ez mit sem von le a szerkezet érdeméből.

Egy olyan egyedi rendszert kellett építeniük, ami külön mozgatja és kapcsolja be az aktuátorokat, máskülönben a kocka szétrobban a nagy forgatásban – ez a videó talán még látványosabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik