Tech

Fontos bejelentésre készül a Facebook

Korábban már többször is lehetett hallani róla, hogy a Facebook piacra dobja első fogyasztói elektronikai eszközét, egy okoshangszórót – ez a dátum pedig közelebb van, mint gondolnánk. A Cheddar forrásai szerint a cég jövő héten mutatja be hivatalosan az eszközt.

A Facebook ugyan a közösségi média platformok legdominánsabb szereplője, de otthoni fogyasztói hardverek terén eddig még nincs meghatározó termékük, a betörés pedig nem lesz egyszerű. A Portal néven emlegetett kütyü több forrás szerint kétféle méretben érkezik: a nagyobb modell ára 400 dollár (110 ezer forint) körül alakulhat, míg a kisebb, olcsóbb darabért 300 dollárt (83 ezer forint) kell fizetni, ami lényegesebben több mint az Amazon 230 dolláros (63 ezer forint) konkurens eszköze, az Echo Show.

Beszédfelismerő szoftveren dolgozik a Facebook
Hamarosan elkészülhet a Facebook saját okoshangszórója.

A pletykák szerint amellett, hogy kijelző kerül rá, hangvezérléssel is működni fog. Egy augusztusban kiszivárgott videóból derült ki, hogy  a cég dolgozói egy „Aloha” nevű programot tesztelnek, ami képes felismerni, majd lejegyezni az elhangzott beszédet.

Ez alapján többen úgy sejtik, hogy a kütyü egyik fő célja a chatelés lesz, és kiemelten a videochatelés. Kap egy olyan arcfelismerő rendszert is, ami automatikusan felismeri a felhasználókat, amint a készülék kamerájának látóterébe kerülnek, sőt a kütyü állítólag képes lesz arra is, hogy csatlakozzon olyan streamelős szolgáltatásokhoz, mint a Netflix vagy a Spotify.

A konkurencia erős, így a fő kérdés, hogy ilyen árakkal pontosan kiket céloz meg a Facebook, és hogy mennyire fognak megbízni a felhasználók az eszközben. Az utóbbi időben az Amazon Alexa asszisztensével kapcsolatban is történt pár érdekes incidens, de a Facebooknak amúgy sem áll jól a szénája, ha a felhasználók bizalmáról van szó – kérdéses, ki szeretné, hogy a nappalijába is beköltözzenek Zuckerbergék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik