Tech

A Facebook nekimegy a mémeknek

Mivel a Facebook moderátorai nem tudnak minden egyes, a közösségi hálózaton megjelenő mémet ellenőrizni, a Facebook olyan mesterséges intelligenciát hozott létre, amely képes kiszűrni a sértő képeket.

A Facebook egy blogbejegyzésben mutatta be a Rosetta nevű rendszert, amely gépi tanulással képes felismerni a képeken és videókban látható szöveget – írja a The Verge. A Rosetta így alkalmas arra, hogy a mesterséges intelligencia számára is értékelhetővé tegye a mémeket.

Hasonló rendszereket korábban is létrehoztak már, igaz, egyiket sem használták olyan nagy platformon, mint a Facebook. A Rosetta már most működik, és naponta 1 milliárd képet és videó képkockát néz át a Facebookon és az Instagramon.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Facebook mihez kezd majd az adatokkal. Elképzelhető, hogy a rendszerrel próbálják meg relevánsabbá tenni a hírfolyamot,

a Rosetta ugyanakkor arra is alkalmas lehet, hogy kiszűrje a sértő tartalmakat.

A Facebook szerint a gépi tanulást és a képek kiértékelését arra is felhasználnák, hogy automatikusan azonosítsák azokat a tartalmakat, melyek sértik a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos irányelveket. A rendszer több nyelven is képes lenne felkutatni az efféle mémeket és videókat.

Ismerve a Facebook moderátori problémáit, egy jól működő mesterséges intelligencia óriási segítség lenne.

Kiemelt fotó: Christophe Simon/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik