Tech

Beszédfelismerő szoftveren dolgozik a Facebook

A TechCrunch értesülései szerint a Facebook saját beszédfelismerő technológiát tesztel, ami meghatározó szerepet kaphat a cég azon törekvésében, hogy a jövőben betörjön az okosotthoni kütyük, kimondottan az okoshangszórók piacára.

Ez egy kiszivárgott videóból derül ki, amiben a cég dolgozói egy „Aloha” nevű programot tesztelnek, ami képes felismerni, majd lejegyezni az elhangzott beszédet. Ugyanebben a videóban még említést tesznek egy „Portal” nevű eszközről, ami vélhetően a cég fejlesztés alatt álló, saját okoshangszórója lehet. A friss pletykák arról árulkodnak, hogy a közösségi óriás lassan minden olyan technológiának a birtokában lesz, ami szükséges egy hangvezérelt okoshangszóróhoz, beleértve a hardvert és a szükséges szoftvert is.

KI AKARNÁ ZUCKERBERGÉKET A NAPPALIBA IS? Fotó: Christophe Simon/AFP

A Facebook ugyan a közösségi média platformok legdominánsabb szereplője, de otthoni fogyasztói hardverek terén eddig még nincs meghatározó termékük, a betörés pedig nem lesz egyszerű. Az eddigi híresztelések szerint a kijelzővel is felszerelt Portal hangszóró 499 dolláros áron kerülhet piacra a jövőben, drágábban, mint az Apple, a Google és az Amazon kütyüi, ezzel pedig alapból hátránnyal indulhat.

Kérdéses még az is, hogy pontosan kiket céloz meg vele a Facebook. Az utóbbi időben az Amazon Alexa asszisztensével kapcsolatban is történt pár érdekes incidens, legutóbb például az, hogy az eszköz rögzítette, majd harmadik félnek továbbította egy pár beszélgetését. A Facebooknak amúgy sem áll jól a szénája, ha a felhasználók bizalmáról van szó – kérdéses, ki szeretné, hogy a nappalijába is beköltözzenek Zuckerbergék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik