Tech

Mindenki megnyugodhat, megjött az űrbiztos pezsgő

Majdnem kétmillió forintra rúg egy üvegnyi űrpezsgő ára - nem is csoda, hiszen több mint három évig tervezték azt a speciális üveget, ami lehetővé teszi, hogy az űrhajósok zérógravitációs környezetben is tudjanak koccintani vele. Persze gyakorlati haszna a találmánynak egyelőre nincs, de a kereskedelmi űrutazás előretörésével akár még kereslet is érkezhet rá később.

Képzelje el a forgatókönyvet: a Proxima Centauri B exobolygó felé robog az űrhajóján, maga mögött hagyva a haldokló Földet, tele reményekkel az új haza iránt. Az utazás azért veszélyes vállalkozás, mindenki aggódik a fedélzeten, hogy épségben odaérnek-e, és sikerül-e kolonizálni az érintetlen planétát. Aztán a távolban felsejlik a bolygó körvonala, és már tudja, hogy az űrmisszió sikeres, mindenki fellélegezhet – de nincs semmi, amivel koccinthatnának, és megünnepelhetnék az óriási mérföldkövet! A hagyományos pezsgők zérógravitációban csődöt mondanak, szívószálas narancslével meg azért mégsem az igazi. Erre a piaci résre érkezett most hiánypótló termék: Octave de Gaulle francia tervező űrbiztos pezsgőt alkotott.

Mumm pezsgőgyártó vállalat kérte fel de Gaulle-t arra, hogy tervezzen egy olyan üveget, amelynek segítségével az asztronauták is élvezhetik a pezsgő nyújtotta élvezeteket akár zérógravitációs környezetben is. A Mumm Grand Cordon Stellar hároméves fejlesztés eredménye, és az űrdizájnnal foglalkozó startup, a Spade végezte a munka oroszlánrészét (itt dolgozik de Gaulle is). A Spade hitvallása az, hogy a dizájnereket is be kellene vonni az űrkutatásba, mert negyven éve csak mérnökök mondják meg, mi kerüljön a világűrbe, és lehet, hogy a tervező-szakemberek új megközelítéseket és forradalmi újításokat tudnának hozni a piacra.

Így fest a pezsgősüveg és a hozzá tartozó poharak – fotó: Mumm

Ennek része most a Mumm Grand Cordon Stellar, amelynek üvege két részből áll: a felsőben található az exkluzív pezsgő, az alsó pedig egy szeleppel csatlakozik hozzá, ezt ujjal lehet irányítani. Amikor a szelep nyitva, és a két rész csatlakozik, a szelep a pezsgő szénsavtartalmát használja arra, hogy hab formájában az üveg tetején lassan kinyomja az alkoholt a levegőre.

Persze ez még mindig nem magyarázza meg, hogy hogyan nem szökik el a hab az üveg tetejéről: a Mumm ennek érdekében egy alumíniumsávot rögzített az üveg tetejére, ami ott tartja a kinyomott pezsgőt, a lebegő habot pedig aztán egy speciális, hosszúkás pohárral lehet összegyűjteni. A pezsgőhab egyébként a szájban újra folyékonnyá alakul, így technikailag mégiscsak pezsgőt isznak az űrhajósok, csak elsőre tűnik másnak.

Egy üveg űrpezsgő egyébként 6000 euróba kerül, ami nagyjából 1,9 millió forintnak felel meg – ennyiért valószínűleg a Nemzetközi Űrállomáson sem fognak feltankolni belőle, pláne, ha belegondolunk, hogy az itt dolgozó űrhajósoknak szigorúan tilos is alkoholt fogyasztaniuk.

A célközönség amúgy nem is ők, hanem a lassan tényleg beinduló kereskedelmi űrutazás kalandos kedvű milliárdosai,

akik, ha már ki tudnak fizetni egy utat a Föld körül, biztos nem fukarkodnak majd a majdnem kétmilliós pezsgővel sem, és boldogan koccintanak majd a nagy kalandra egy üveg Grand Cordon Stellarral.

Nyitókép: Laurent Theillet / AFP / Mumm/Novespace

Ajánlott videó

Olvasói sztorik