Tech

A Facebook felkészült a választásokra

Nagyjából két hónap van még hátra az amerikai időközi választásig, Zuckerberg pedig úgy véli, hogy a Facebook immár sokkal jobban felkészült egy esetleges külső beavatkozásokra.

Alex Stamos, a Facebook biztonsági főnöke szerint ugyanakkor túl kevés idő maradt, hogy novemberig megóvják a közösségi hálót a potenciális fenyegetésektől – írja a CNET.

Mark Zuckerberg egy blogbejegyzésben részletezte, hogy milyen lépéseket tettek a Facebook védelmében. A vállalat vezérigazgatója szerint a kamuprofilokat ki fogják szűrni, sőt, a népszerű téves információkat is el fogják távolítani a felületről.

A Facebook emellett a reklámokról és a hirdetőkről is átláthatóbb információkat fog megosztani a felhasználókkal. Az Egyesült Államokban politikai reklámokat feladó hirdetőknek ráadásul a jövőben igazolniuk kell kilétüket és tartózkodási helyüket.

Az USA-ban megbüntetik a választásokba beavatkozó külföldieket
Erről Donald Trump írt alá elnöki rendeletet.

Zuckerberg bejegyzésében a független választási kutatóbizottságról is említést tett. A Facebook által idén alapított szervezet feladata, hogy erősítse a cég és az amerikai kormány, illetve szervezetek közti együttműködést.

2016-ban nem voltunk felkészülve azokra a koordinált információs műveletekre, melyekkel manapság rendszeresen szembenézünk

– írja a Facebook-alapító. Zuckerberg hozzátette, mára sokat tanultak, és sikerült finomítaniuk a rendszeren.

A 2016-os amerikai elnökválasztások után kiderült, hogy az oroszok a Facebookon keresztül komoly befolyást gyakoroltak a kampányra. A becslések alapján mintegy 126 millió amerikaihoz juthattak el orosz álhírek.

Kiemelt fotó: MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik