Tech

Strasbourg újabb szerzői jogi szavazásának nem lehet örülni

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 09. 12. 14:54

Korábban a témában:

Az Európai Parlament ma ismét szavazott az új szerzői jogi irányelvről, amivel kapcsolatban az elemzők korábban azt mondták, komoly cenzúrát eredményezhet az interneten. Az uniós döntéshozók először június 20-án mérlegelték a javaslatot, akkor a többség leszavazta a tervezet jogerőre lépését.

Többek között a 13. cikkelyt is újraírták, és szeptemberben bocsátották ismét szavazásra a bevezetését, amit ezúttal elfogadtak a döntéshozók.

438-an mellette, 226-an pedig ellene voksoltak, 39-en pedig tartózkodtak.

A szerzői joghoz való hozzányúlás nem indokolatlan, lévén az eddig hatályban lévő szabályozás már 17 éve született, amikor még teljesen másképp nézett ki a világháló.

A javaslat legkényesebb pontjai a 11., illetve a 13. cikk. Utóbbi arra kötelezne minden weboldalt, hogy még publikálás előtt ellenőrizze a felhasználók által feltöltött tartalmakat, és csak akkor engedélyezze a megosztást, ha az nem használ semmilyen szerzői jog által védett kép-, hang-, vagy egyéb anyagot. Így az online platformok üzemeltetői a korábbinál sokkal nagyobb felelősséggel tartoznak az ő felületükön megjelent tartalmakért.

EGY CSOMÓ MINDENT ÉRINT

A tervezett törvény nemcsak például a mémeket tiltaná be, de úgy általában jelentősen rontaná a felhasználói élményt az interneten. Ez abból fakad, hogy a megosztani szánt tartalmak ellenőrzését még közzététel előtt kell elvégezni a weblapnak, nem elég a már kitett dolgokat szűrni.

Ezt a munkát nyilván lehetetlen manuálisan végezni, így különböző algoritmusokat vetnek majd be, amik összehasonlítják a felhasználó által közzétenni vágyott képet vagy videót egy jogvédett anyagokat tartalmazó adatbázissal, és csak akkor engedik azt át, ha nem találnak egyezést.

Dühöng az internet Brüsszel új jogszabálytervezete miatt
Vége lehet az internetnek Európában úgy, ahogy jelenleg ismerjük.

Percenkénti több ezer, nagyobb weboldal esetén akár több millió feltöltés esetén az algoritmusok jelentősen lassíthatják a megosztás sebességét, de más probléma is akadhat velük.

A konkrétumok és az irányelveknek megfelelő törvények még kidolgozásra várnak, de korábbi cikkünkben összeszedtük, hogy ez kiket és miként érinthet még, többek közt a művészeket, fejlesztőket.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.