Tech
GDPR - General Data Protection Regulation.

Egyelőre megmenekült a szabad internet Európában

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2018. 07. 05. 14:14

Korábban a témában:

Nemrég bővebben írtunk arról, hogy óriási felháborodást keltett az a jogszabálytervezet, ami az internetes szerzői jogok védelmében komolyan korlátozná, hogy mit szabad és mit nem feltölteni az internetre.

Dühöng az internet Brüsszel új jogszabálytervezete miatt
Vége lehet az internetnek Európában úgy, ahogy jelenleg ismerjük.

A szerzői jogi irányelvek 13. cikkelye kötelezne minden weboldalt, hogy még publikálás előtt ellenőrizze a felhasználók által feltöltött tartalmakat, és csak akkor engedélyezze a megosztást, ha az nem használ semmilyen szerzői jog által védett kép-, hang-, vagy egyéb anyagot.

Az uniós döntéshozók június 20-án szavazták meg az új irányelveket, ami ma került az Európai Parlament képviselői elé, akiknek többsége viszont leszavazta a tervezet jogerőre lépését, ami azt is jelenti, hogy többek között a 13. cikkelyt is újraírják, és szeptemberben bocsátják ismét szavazásra a bevezetését.

A 278 igen ellenében született 318 nem szavazat egyértelműen jelzi, hogy a képviselők figyelembe vették az internet szabadságát jelentősen korlátozó 13. cikkely körüli felháborodást, és ezek után van esély arra, hogy szeptemberben már olyan tervezet kerül az Európai Parlament elé, ami nem a nagy kiadóknak és vállalatoknak kedvez, hanem továbbra is teret enged a kreativitásnak és a szabad tartalomgyártásnak.

Birkás Péter korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.