Tech

Így állnak a nyugdíjasok a technológiához

Az idősebb korosztályt célzó Doro telefongyártó felmérése szerint az európai lakosok körében 3-ból 2 idős ember kifejezetten érdeklődik az új technológiák iránt, különösen, ha az a biztonságérzetüket javítja.

A felmérés szerint tízből négy ember többet szeretne megtudni ezekről a technológiákról. A legnagyobb nyitottságot a nyugat-európai országok közül a francia nyugdíjaskorú idősek mutatták, 85 százalékuk kíváncsi az új dolgokra, míg a legalacsonyabb nyitottságot a Nagy-Britanniában élők között mérték.

Egy hazai felmérés hasonló nyitottságot tárt fel a magyar nyugdíjaskorúak technológiai nyitottságáról: az NMHH tavasszal publikált számai szerint a 60 évnél idősebbek fele hamarosan már internethasználó lesz, amennyiben folytatódik a 2017-ben elindult növekedési tendencia.

Forrás: Doro

Itthon a senior korosztály számára a digitális világra való nyitottságot leginkább családtagjaik és közvetlen környezetük befolyásolja: a legnagyobb mozgatórugó a távolabb élő családtagokkal való kapcsolattartás igénye, mindezt a lehető legolcsóbban és a legegyszerűbben.

A Doro kutatása szerint az európai időskorúak számára nem csupán a kapcsolattartás miatt fontos a digitális technológia megismerése: a biztonság szintén fontos tényező. Ez nem meglepő, hiszen az EU-ban a háztartásokban, országonként eltérően tízből 2-3 nyugdíjaskorú ember egyedül él. Ezeknek az embereknek az egyik legfontosabb szempontja az otthon biztonsága.

Számos megoldás áll már az idősebb korosztály rendelkezésére, amelyek növelhetik a biztonságérzetüket, ilyenek például a kifejezetten időseknek fejlesztett okostelefonok beépített segélyhívó gombokkal, vagy a többfunkciós segélyhívó karkötők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik