Tech

Optane memory – az intelligens gyorsaság alapja (X)

Szerinted mennyivel tartana rövidebb ideig a reggeli készülődés, ha valaki minden egyes ruhadarabodat előre kikészítené? Mit gondolsz, ez alapján mennyivel tartana rövidebb ideig egy munka, ha a számítógéped is előre kikészítené a dolgaidat?

Valami ilyesmit kínál az Intel® Optane™ memória intelligens memóriatechnológiája. Az a feladata, hogy annak a meghajtónak a munkáját gyorsítsa fel, és segítse, amelyikre a Windowst telepítettük. Feltelepítés után az Optane elkezdi megfigyelni a szokásainkat. Mivel a gyorsabb töltési idő a legfontosabb cél, így azokat az adatokat fogja magára pakolni, ami a leggyakrabban használt programjaink gyorsabb futtatásához szükséges.

Vagyis kikészíti a ruhánkat, mi pedig felöltözünk. Ennyire egyszerű.

Az Intel a saját kisfilmjében egy konyhai hasonlatot használ, ami szintén nagyon szemléltető. A palacsinta sütéshez mi minden kell, és mennyivel gyorsabb, ha van egy kuktánk, és nekünk csak ki kell sütni  palacsintákat és el kell fogyasztanunk.

A HDD-nk mellé tehát próbáljuk ki ezt a gyorsítótárat, a mi kis kuktánkat.  A vezérlőszoftvere automatikusan megoldja, hogy a leggyakrabban használt fájlok az Optane-ről töltődjenek be, ne a pedig a merevlemezről.  Fontos megjegyezni, hogy az Optane „tanul”! Az először megnyitott programoknál nem tapasztalhatunk változást. Miután a rendszer megtanulja és megjegyzi amiket megnyitottunk, akkor fogjuk megtapasztalni milyen eszement gyorsulást hoz a HDDnk életébe.

Hogyan működik ez a gyakorlatban? Balázs most bemutatja!

Olvass tovább

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik