Tech

Nyomtatott bionikus szem segíthet látni a vakoknak

A Minnesotai Egyetem kutatói működő, fényreceptorokkal rendelkező bionikus szemet nyomtattak, amely, ha továbbfejlesztik, alkalmas lehet arra, hogy visszaadja a vakoknak a szemük világát. Eddig ez a legfejlettebb ilyen bionikus szem a világon, de nem az egyetlen: 2016-ban is voltak hasonló próbálkozások.

Óriási előrelépés történt a bionikus szemek gyártásában: először sikerült háromdimenziós nyomtatással félgömb alakú felületre fényreceptorokat nyomtatniuk. A Minnesotai Egyetem kutatói egy speciális nyomtatót építettek, és ezzel készítették el az ezüstözött felületet, amire aztán fotodiódákat illesztettek. Ezek a diódák felelősek azért, hogy a fényhullámokat elektromossággá alakítsák.

A prototípus egyelőre csak 25 százalékos hatékonysággal tudja a fényt elektromossággá alakítani, de további fejlesztésekkel akár a látásukat elvesztett embereken is tud majd segíteni. Az Advanced Materials tudományos folyóiratban megjelent tanulmány amellett foglal állást, hogy a háromdimenziós nyomtatás óriási lehetőségeket fog megnyitni a bionikus szervek és testrészek piacán.

A Minnesotai Egyetem kutatói egyébként nem most nyomtatnak először szervet: 2013-ban fület csináltak, tavaly pedig bőrréteget, amivel az volt a céljuk, hogy a robotok érezzék a tapintást. Az egyik kutatónak személyes kapcsolódása is van a bionikus szemhez: Michael McAlpine

édesanyja egyik szemére vak, és mindig azzal piszkálja a fiát, hogy mikor nyomtat már neki egy rendes szemet.

Ez most már közelebb lehet a valósághoz, mint ahogy azt bárki gondolná.

A következő lépés az lesz, hogy olyan prototípust készítsenek, amin több fényreceptor van, olyanok, amelyek hatékonyabbak, mint a most felhasználtak. Azon is dolgoznak a kutatók, hogy puhább, barátságosabb anyagból tudják elkészíteni az alapot, amit tényleg a valódi szembe, vagy annak helyére lehessen beültetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik