Tech

Több milliót számlázott ki a T-Mobile fél óra netezésért

Egy amerikai család váltig állítja, hogy teljesen ok nélkül számlázott ki nekik a T-Mobile 3,7 millió forintnak megfelelő összeget, mert nem használták a telefonjukat külföldi útjuk során. A szolgáltató szerint fél óra alatt gyűlt össze ennyi adatmennyiség, és mivel a család Vietnamban nyaralt, igencsak drágák voltak a roamingdíjak.

A kaliforniai Chung család viszonylag gyakran nyaral Vietnamban, ezért pontosan tudják, hogy nem érdemes mobillal netezni az országban, mert a szolgáltatójuk csillagászati roamingdíjakat számol fel, ha mégis megteszik. Éppen ezért mindig repülő módban használják odakinn a telefonjukat, ami elméletben nem használ mobilinternetet. Ezért lepődtek meg annyira, amikor hazaérve 13470 dolláros, azaz 3,75 millió forintos számla fogadta őket a T-Mobile-tól.

Fél óra alatt 3,5 milliós roamingdíj

A díjat a család egyik legkisebb tagjának, Nicholasnak számlázták ki, méghozzá arra a fél órás időszakra, amikor repülőgépen ült, és repülő üzemmódban volt a telefonja. Nicholas váltig állítja, hogy nem használta a mobilinternetet, így valószínűleg valamilyen alkalmazás a háttérben tölthetett le adatokat, annak ellenére, hogy a repülős mód be volt kapcsolva.

Az appok a háttérben is használhatnak adatot – fotó: Thinkstock

A család egy fogyasztóvédelmi csapathoz fordult, akik kifejezetten arra specializálódtak, hogy az ilyen kétes ügyeket megoldják. A T-Mobile először beleegyezett, hogy 3000 dollárra, azaz nagyjából 830 ezer forintra csökkentse a díjat, de Chungék még ezt sem akarták kifizetni, mondván, miért adnának ki ekkora összeget valami olyanra, amiben biztosak, hogy nem hibásak. A szolgáltató végül elállt a díjazástól.

Érdemes duplán csekkolni a tiltást

Persze soha nem fog kiderülni, hogy a kis Nicholas tényleg nem kapcsolta-e vissza a mobilinternetet fél órára, vagy valóban a T-Mobile-nál történt valami félreértés, de az biztos, hogy sokszor a repülőgépes mód sem tiszta életbiztosítás, ha az ember nem szeretne mobiladatot használni.

Ha biztosra akar menni, és minden mobilinternetet letiltana a telefonjáról, küldjön sms-t a szolgáltatójának, vagy a beállításokban is kapcsolja ki a mobil adatforgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik