Tech

Tokióban egy lépéssel előttünk járnak: már az utakon az önjáró taxik

A tokiói olimpiára gyakorolnak a japán fővárosban, legalább is, ami a közlekedést illeti: élesben kipróbálták azokat az önjáró taxikat, amelyek a tervek szerint a sportrendezvény ideje alatt fognak üzemelni. A tesztelés még mindig zajlik, és egyelőre problémamentes, a helyiek pedig gyakorlatilag sorbanállnak, hogy mehessenek pár kilométert a futurisztikus járművekkel.

2020-ban Tokióban rendezik meg az olimpiát, amire Japán már nagyon készül: a ZMP önjáró autókat fejlesztő vállalat és a Hinomaru Kotsu taxivállalat legalább is biztosan, a két cég szerelemgyerekei ugyanis már az utcákat járják tesztüzemben. Az önvezető taxikat már a héten ki lehet próbálni, a kisbuszok pedig nagyon népszerűek a városban.

Egyelőre még csak tesztüzemben, de hamarosan állandóban is az utakat róhatják a kisbuszok – fotó: Yomiuri Shimbun / AFP

Az önjáró autók négy oda-vissza utat tesznek meg minden nap egy 5,3 kilométeres szakaszon két városrész között, a tervek szerint egészen pontosan 96-szor a tesztüzem alatt. A tokióiak egyáltalán nem tartanak az önvezető kocsiktól, ezt az is jól mutatja, hogy körülbelül 1500-an jelentkeztek: kipróbálnák az új technológiát. Az első beszámolók szerint a kisbusz annyira természetesen közlekedik, hogy észre sem lehet venni, ha nem ül senki a volánnál. Az utasok egyébként

1500 jent, azaz kicsit több, mint 3500 forintot fizettek egy útért, amit egy applikáción keresztül lehetett lefoglalni.

Persze a tesztüzem során azért egy vezető és egy asszisztens a kocsiban tartózkodik, hogy ha valami baj lenne, átvehessék az irányítást, de egyelőre minden zökkenőmentesen zajlik. Ha a próbák sikeresek, később a Haneda reptér és a városközpont között is megindulnak az autók.

A tesztüzem pár nappal azután indult meg, hogy a Toyota bejelentette: együtt dolgozik tovább az Uberrel önvezető autókon. A Toyota majdnem 140 milliárd forintnyi összeggel szállt be a buliba, és állítólag 2021-ben már tervezik is, hogy tesztelni kezdenek az utakon. Az Ubernek ez az együttműködés külön jól jött, mivel március óta egy kicsit megakadt a fejlesztésben, ekkor ugyanis egy önjáró Uber halálra gázolt egy nőt Arizonában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik