Megtaláltuk a tökéletes mini PC-t

A RendeljKínait letesztelte az Alfawise T1 mini PC-t, ami a tudatos emberek választása lesz, hiszen kompakt kialakítása miatt sokoldalúan felhasználható, ráadásul passzív hűtéssel rendelkezik, tehát semmilyen zajterhelést nem okoz. Bátran használhatjuk számítógépként, de a dupla HDMI kimenetnek hála egy házimozi-rendszerbe is beilleszthető, tehát a TV boxot is ki tudja váltani. Mindössze 56 000 Ft-ba kerül, EU Priority Line szállítással pedig áfamentesen érkezik meg hozzánk, aktivált Windows 10-zel, ami alsó hangon is 15 000 Ft-os tétel.
Kapcsolódó cikkek

KICSOMAGOLÁS

Igazán jó minőségű, több részből álló csomagolásban érkezett meg hozzánk az Alfawise T1, amihez jár tápegység, két HDMI kábel, továbbá csavarok azok számára, akik szeretnék rögzíteni egy kijelző hátuljára – a furatok a VESA szabvány szerint lettek kialakítva, amiért hatalmas pacsi jár a gyártónak.

A dobozon egyébként minden lényeges információ megtalálható, de a specifikációt a teszt bekezdésben fedjük fel. Az Alfawise T1 jó minőségű, kellemes tapintást biztosító anyagokból készült, az összeszerelés pedig egészen példás, a kínai cégnél láthatóan meg akarták mutatni, hogy milyen magas színvonalú termék gyártására képesek.

A ház kialakítását láthatóan jól átgondolt tervezés előzte meg: a gép passzív hűtést kapott, így akár egy halószobában is működhet, nem fog zavarni. Az előlapon helyezték el a piros színű bekapcsoló gombot, ami mellett egy kék visszajelző LED világít miután benyomtuk. Mellé került egy kártyaolvasó, két darab hagyományos USB 3.0 aljzat, illetve egy Type-C csatlakozó.

Hátul találjuk a tápcsatlakozót, és két USB 2.0 aljzatot, amiket nagyon jó döntés volt ide tenni, hiszen a vezeték nélküli egér- és billentyűzet számára ideális helyen vannak. A Xiaomi Mi Router 3G-nk és a gigabites Digi netünk kábeles csatlakoztatása esetén 600/200 Mbit sebességet értünk el – van 802.11 a/b/g/n/ac-s WiFi is –, ami nagyon szép eredmény a hardvertől. Ezek mellett két HDMI kimenet is akad, továbbá nem maradt le a 3,5 mm-es jack aljzat sem.

Még a csomagolásra sem lehet panasz – Fotó: RendeljKínait

TESZTÜZEM

Az Alfawise T1 Intel Gemini Lake N4100 processzort kapott 4 GB DDR4 RAM-mal. Szerencsére 64 GB tárhelyet is kapunk alapáron, ezen egy eredeti, aktivált 64 bites Windows 10 lakozik. Ennek marhára örültünk, mert már előre szidtuk az égieket, amiért újra rendszert kell telepítenünk, a leírásban ugyanis csak annyit említenek, hogy a gép kompatibilis Bill Gates rendszerével.

A T1 512 GB-os méretig fogad M.2 SSD-t, és egy 2,5″-os SSD-t vagy HDD-t is rakhatunk bele, így tényleg ki lehet maxolni a gépben rejlő lehetőségeket. Nálunk minden NAS-on van, ebben az esetben teljesen elég a beépített 64 GB is, kényelmesen elfér rajta a rendszer és a fontosabb programok.

Semmi csicsa, csak amire tényleg szükségünk lehet – Fotó: RendeljKínait

A gépen lévő Windows angol nyelvű, de a Vezérlőpultban (angolul Control Panel) letölthető a magyar nyelvi csomag, mi is ezzel kezdtünk, az újraindítást követően pedig már az anyanyelvünkön kommunikált velünk az Alfawise T1. Biztosan mindenkit a teljesítmény érdekel, de meg kell nyugtatnunk a kritikusokat is: irodai és multimédiás felhasználásra tökéletes az eszköz. Még régebbi játékokat is futtathatunk rajta, de ne várjunk csodát tőle, hiszen annyiba kerül, mint egy középkategóriás CPU.

A HDMI 2.0A szabvány szerinti, tehát képes a 60 Hz-es 4K-t kitolni magából, bár mi egyelőre a jó minőségű, FHD megjelenítők felé húzunk, mivel egy olyan 4K OLED képernyő, amire lecserélnénk a mostani készülékünket, még mindig 600 000 Ft felett mozog. A hivatalos oldalt egyébként itt találjátok.

A T1 nálunk remekül vizsgázott az MS Office programcsomaggal, közben persze ment folyamatosan a Chrome is, tehát ugyanúgy használtuk, akár egy irodai gépet. Egy, vagy a szerencsésebbeknek két megjelenítő, és már mehet is a munka. A Kodi segítségével pedig médialejátszóként is remekül szuperál a T1, ha nem lenne épített HTPC-nk, valószínűleg beszereznénk egy ilyet.

ÖSSZEGZÉS

Az Alfawise T1 mini PC 56 000 Ft-ért ad minőségi, korrekt hardvert gusztusos csomagolásban, ráadásul VESA szabvány furatokat találunk rajta, így akár a TV hátuljára is felcsavarozhatjuk. Ennyi pénzért belefért még az aktivált Windows 10 is, ez mindenképp dicséretes teljesítmény.

Csúcsidőben 600/200 Mbit-et produkált, ami nagyon szép eredmény, a sokkal erősebb HTPC-nk sem tud 890 Mbit-nél többet. SSD-t és HDD-t is rakhatunk bele egyszerre, bár mi csak az előbbit javasoljuk, abból is egy M.2 csatlakozós verziót, a médiaszerver szerepét pedig egy NAS-ra érdemes bízni.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!