Tech kékhalál

Tényleg árt a férfi nemi szervnek, ha ölben tartja a laptopot?

Városi legendának tűnhet, hogy ha a férfiak gyakran tartják ölben a laptopot, terméketlenebbek lesznek, pedig igaz: a Loyola Egyetem kutatásai szerint nagyon nem jár jól, ha gyakran pakolja nagyon közel a nemi szervéhez a gépet, mert a meleg nem tesz jót a nemzőképességének.

Azt ugyan szinte minden férfi tudja, hogy a dohányzás, az alkohol vagy éppen a szteroidok erősen rontják a sperma minőségét. Érdekes azonban, hogy nem ezek a dolgok azok, melyek a listát vezetik.

A meleg a baj, nem a sugárzás

A Loyola Egyetem kutatásai alapján a legnagyobb veszélyt a laptopok jelentik. A kutatás rámutatott, hogy

a fejlődő technika, és az elektronikai eszközökhöz alapvetően jobban vonzódó fiatal férfiak együttesen okozzák azt, hogy a laptophasználat hatása ennyire egyértelműen kimutathatóan romboló hatást fejt ki.

A gond nem a sugárzás, vagy a wifi, ahogyan azt sokan gondolnák, hiszen ezek hatásai a szervezetre egyelőre nem bizonyítottak.

A baj egyszerűen a meleg – írja Ratkó Tünde szülésznő a weboldalán. A laptopokkal sok esetben szabadabban lehet dolgozni, hiszen hordozhatók. Ilyenkor az ölünkbe vesszük őket, és már mehet is a munka. A készülék azonban melegszik, és a hő bizony nem tesz jót a spermaképződésnek. A herék ugyanis azért helyezkednek el a testen kívül, mert működésükhöz alacsonyabb hőmérséklet az ideális – nagyjából két Celsius-fokkal hidegebb kell nekik, mint a test többi részének, írja a Time. Ezért nem szerencsés, ha az ölében tartja a meleg készüléket.

Férfiként erősen ajánlott inkább nem ölben tartani a laptopot – fotó: Thinkstock

Szaunázni se érdemes, ha a közeljövőben gyereket akar

A jelenségre már szakszó is van: a herezacskó hipertermia azt jelöli, amikor a megfelelőnél magasabb hőmérsékletbe kerülnek a heréi. Az elmúlt évtizedek kutatásai egyértelműen összekapcsolják az izzadó heréket a fogamzóképesség csökkenésével, így nemcsak a laptoppal, hanem

a forró fürdővel, a szaunával vagy a hasonló, melegítő hatású közegekkel is érdemes vigyázni.

Kutatók azt is megvizsgálták, hogy a testhelyzet sem mindegy, és az összezárt combok egyébként is megemelik a herék hőmérsékletét, így ezen is változtasson, ha így szokott ülni. A Stony Brook Egyetem urológusa szerint a testtartás és a melegedő laptop egy olyan kombó, amit érdemes minél inkább elkerülni azoknak, akik a közeljövőben gyerekvállalásra adnák a fejüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik