Tech kékhalál

Tényleg tönkreteszi a mágnes a laptopot?

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 20. 12:00

A filmes hackerek sokszor úgy törölnek minden adatot a merevlemezről, hogy egy apró mágnest elhúzogatnak rajta - de vajon tényleg ennyire egyszerű lenullázni egy laptopot? A helyzet az, hogy a mezei hűtőmágnestől senkinek nem kell félnie, de azért ipari mágnes közelébe ne nagyon vigye a gépet.
Korábban a témában:

Főleg a különböző hollywoodi filmeknek köszönhetjük, hogy széles körben elterjedt a tévhit: még egy kis mágnes is képes teljesen tisztára pucolni egy laptop merevlemezét, és mindehhez elég néhány mozdulatot végezni a hardver közelében. A valóság ennél azért jóval bonyolultabb, és az sem mindegy, hogy milyen meghajtó van abban a bizonyos gépben.

NINCS BAJ, HA RÁESETT A HŰTŐMÁGNES

A HDD merevlemezek mágneses elven működő tárolóeszközök, amikhez tartozik erős neodímium-vas-bór mágnes is, ez mozgatja azokat az író- és olvasófejeket, amik adatokat visznek a lemezekre. Mivel a HDD mágnesességgel működik, ezért érzékeny is rá, és teljesen le lehet nullázni vele –

csak nem azzal a mezei változattal, amit otthon tartunk, és nem is azzal, amit a boltban erősebb mágnesként árulnak.

Ahhoz, hogy egy HDD használhatatlan legyen, ipari erősségű mágnes szükséges, nem elég a hűtőmágnes, hogy letörlődjön róla minden adat. Ilyen otthon jó eséllyel nincs a fiókban, de elég könnyű és olcsó hozzájutni, szóval, ha valaki kipróbálná, és tönkre vágná a laptopja merevlemezét, nagyjából N52-es neodímium mágnesre lenne szüksége. Ebből az 52-es a tapadóerőt jelenti, és minél magasabb a szám, annál nagyobb a tapadóerő – és annál nagyobb az esély arra, hogy teljesen lenullázható a HDD.

Persze nem ajánljuk, hogy bárki ennél akár jóval kisebb tapadóerővel rendelkező mágnest is húzogasson a laptopján, többek között azért sem, mert adatvesztés azért előfordulhat. Nagyon gyenge mágnesekkel lehet kísérletezgetni, ezekkel maximum annyi érhető el, hogy a képernyő alatti területen, a power gomb környékén matatva a gép elalszik, mert úgy érzékeli, hogy a képernyő le van csukva.

AZ SSD-NÉL NEM KELL AGGÓDNI, DE IPARI MÁGNES ALÁ SOSE DUGJA

Más a helyzet akkor, ha a gépben SSD meghajtó van: ez már nem mágnesességre épül, ezért mindegy, milyen mágnessel piszkáljuk, nem fog rá reagálni. Egy buktatója lehet annak, ha mégis megpróbáljuk: a váltakozó mágneses mezőket nem bírja, mivel az ilyenkor jelentkező elektromágneses indukció olyan elektromos feszültséget hoz létre, ami már rongálhatja a lemezt.

Szóval, az otthoni hűtőmágnestől nem kell félteni a HDD lemezes laptopot, az SSD lemezest meg pláne nem, ipari mágnes közelébe meg inkább egyiket se vigyük, és akkor biztosan nem lesz semmi bajuk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.