Tech kékhalál

Tényleg tönkreteszi a mágnes a laptopot?

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 20. 12:00

A filmes hackerek sokszor úgy törölnek minden adatot a merevlemezről, hogy egy apró mágnest elhúzogatnak rajta - de vajon tényleg ennyire egyszerű lenullázni egy laptopot? A helyzet az, hogy a mezei hűtőmágnestől senkinek nem kell félnie, de azért ipari mágnes közelébe ne nagyon vigye a gépet.
Korábban a témában:

Főleg a különböző hollywoodi filmeknek köszönhetjük, hogy széles körben elterjedt a tévhit: még egy kis mágnes is képes teljesen tisztára pucolni egy laptop merevlemezét, és mindehhez elég néhány mozdulatot végezni a hardver közelében. A valóság ennél azért jóval bonyolultabb, és az sem mindegy, hogy milyen meghajtó van abban a bizonyos gépben.

NINCS BAJ, HA RÁESETT A HŰTŐMÁGNES

A HDD merevlemezek mágneses elven működő tárolóeszközök, amikhez tartozik erős neodímium-vas-bór mágnes is, ez mozgatja azokat az író- és olvasófejeket, amik adatokat visznek a lemezekre. Mivel a HDD mágnesességgel működik, ezért érzékeny is rá, és teljesen le lehet nullázni vele –

csak nem azzal a mezei változattal, amit otthon tartunk, és nem is azzal, amit a boltban erősebb mágnesként árulnak.

Ahhoz, hogy egy HDD használhatatlan legyen, ipari erősségű mágnes szükséges, nem elég a hűtőmágnes, hogy letörlődjön róla minden adat. Ilyen otthon jó eséllyel nincs a fiókban, de elég könnyű és olcsó hozzájutni, szóval, ha valaki kipróbálná, és tönkre vágná a laptopja merevlemezét, nagyjából N52-es neodímium mágnesre lenne szüksége. Ebből az 52-es a tapadóerőt jelenti, és minél magasabb a szám, annál nagyobb a tapadóerő – és annál nagyobb az esély arra, hogy teljesen lenullázható a HDD.

Persze nem ajánljuk, hogy bárki ennél akár jóval kisebb tapadóerővel rendelkező mágnest is húzogasson a laptopján, többek között azért sem, mert adatvesztés azért előfordulhat. Nagyon gyenge mágnesekkel lehet kísérletezgetni, ezekkel maximum annyi érhető el, hogy a képernyő alatti területen, a power gomb környékén matatva a gép elalszik, mert úgy érzékeli, hogy a képernyő le van csukva.

AZ SSD-NÉL NEM KELL AGGÓDNI, DE IPARI MÁGNES ALÁ SOSE DUGJA

Más a helyzet akkor, ha a gépben SSD meghajtó van: ez már nem mágnesességre épül, ezért mindegy, milyen mágnessel piszkáljuk, nem fog rá reagálni. Egy buktatója lehet annak, ha mégis megpróbáljuk: a váltakozó mágneses mezőket nem bírja, mivel az ilyenkor jelentkező elektromágneses indukció olyan elektromos feszültséget hoz létre, ami már rongálhatja a lemezt.

Szóval, az otthoni hűtőmágnestől nem kell félteni a HDD lemezes laptopot, az SSD lemezest meg pláne nem, ipari mágnes közelébe meg inkább egyiket se vigyük, és akkor biztosan nem lesz semmi bajuk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.