Tech

Hatékony módszert találtak a cápák elriasztására

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 08. 16. 06:20

Ausztrál kutatók rájöttek, hogyan lehetne hatékonyabban távol tartani a cápákat például a halászhajóktól, ezzel pedig megóvni őket a felesleges haláltól: kiderült, hogy kifejezetten irtóznak az erős mágnesektől, ezért ha ilyeneket szerelnek a hajók orrára, a cápák kétszer is meggondolják, hogy a közelébe mennek-e.
Korábban a témában:

Bármennyire nem örül az ember neki, ha nyaralás közben cápát lát a fürdőzők között úszkálni, azért ezeket az állatokat igencsak ajánlatos megóvni, mert fontos szerepet játszanak az óceánok ökoszisztémájában. Évről évre rengeteg cápa kerül véletlenül a kereskedelmi halászhajók hálójába, és feleslegesen pusztul el, mert nem tud kiszabadulni. Ausztrál kutatók most pofonegyszerű és környezetbarát megoldást találhattak a jelenségre.

A Sydney-hez közeli Hawkesbury-folyó torkolatánál csalihalas csapdákat használnak a nagykereskedő halászok, főként azért, hogy ausztrálázsiai sügeret (Pagrus auratus) vagy sárgaúszójú keszeget (Acanthopagrus australis) fogjanak. Csakhogy sokszor kerülnek a csapdába vakcápák (Brachaelurus waddi), Wobbegong cápák, Port-Jacksoni cápák, és néha elektromosráják is. A halászok arról számolnak be, hogy

a kifogott állatok nagyjából tíz százaléka cápa és rája

írja a National Geographic. Ez már csak azért sem túl szerencsés, mert a halászok nem tudnak velük mit kezdeni, de gyakran már későn veszik észre ahhoz, hogy épségben visszaengedhessék őket a tengerbe.

A mágnes az új kriptonit

A Newcastle-i Egyetem kutatói most rájöttek, hogy az erősebb mágnesekkel távol lehet tartani ezeket az állatokat a halászcsapdáktól és -hajóktól. A cápáknak ugyanis az orruk végében érzékelő szenzoros pórusaik vannak, amelyek azért alakultak ki, hogy ezekkel érzékeljék a zsákmány izomösszehúzódásával keletkező mikrofeszültségű impulzusokat. Tehát akkor is tudják, ha vacsora közeledik, ha nem látják azt.

Ezek a pórusok viszont kifejezetten érzékenyek a mágnesességre is: egy hirtelen jött mágneses mező összezavarja az érzékelésüket, valahogy úgy, mintha mi kinyitnánk egy szoba ajtaját, és hirtelen erős büdös csapná meg az orrunkat.

Shark fin above ocean water
Ez az a látvány, aminek egyetlen fürdőző sem örül – fotó: Thinkstock

A fürdőzőket is megmentheti

A cápák számára ez kellemetlen dolog, de akár az életüket is megmentheti: a kutatók szerint halászhajókra szerelve hatékony lehet, sőt, kipróbálták a csalihalas csapdáknál is, és harminc százalékkal csökkent az elkapott cápák száma azokhoz a csapdákhoz képest, amelyekre nem szereltek mágneseket. Persze nem olyan mágnesekről van szó, mint azok, amiket otthon tapasztunk a hűtőre: ezek 7,5 centiméter vastagok voltak, és ferrittel vonták őket körbe. A módszerrel a cápák sem foglaltak feleslegesen helyet a csapdában, ennek pedig az lett a következménye, hogy 30 százalékkal több halat fogtak ki vele a halászok.

Ráadásul az egész megoldás nagyon olcsó: egy-egy mágnes 2 ausztrál dollárba, azaz nagyjából 400 forintba kerül.

Persze nemcsak a felesleges halászat ellen, hanem a fürdőzők biztonsága érdekében is be lehet vetni a mágneses megoldást: a kutatók arra is kitértek, hogy akár erős mágnesekkel is lehetne védeni a népszerű strandokat, így a cápák nem merészkednének az emberek közelébe.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2016. június 16.
Perényi János bécsi magyar nagykövet beszédet mond a magyar zsidók auschwitzi deportálásáról nyílt Falak, jelek, sorsok című vándorkiállítás megnyitóján a bécsi Igazságügyi Palotában 2016. június 16-án.
MTI Fotó: Filep István
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.