Tech

Egy 11 éves törte fel a választási rendszer weboldalát

A Las Vegas-i DEFCON a világ legnagyobb hacker-konferenciájának számít, ahol iparági szakértők és fehér kalapos hackerek mutatják be, hogyan lehet feltörni olyan rendszereket és kütyüket, amelyekről korábban azt hitték, biztonságosak.

A rendezvény egyik legijesztőbb behatolását egy 11 éves fiú hajtotta végre, aki Florida állam választási weboldalának imitációján mutatta be, hogyan lehet megváltoztatni az eredményeket kevesebb, mint tíz perc alatt.

Nagyon ijesztő. Az emberek könnyedén meghekkelhetnek oldalakat így, és ennél veszélyesebb dolgokat is tudnak csinálni az ilyen típusú weboldalakkal.”

– mondta el Emmett Brewer, akinek édesapja évek óta jár a DEFCON-ra, mert kiberbiztonsági szakértő.

Ráadásul nem Emmett volt az egyetlen: mintegy ötvenen próbálkoztak a 8-16 éves korosztályból a feladattal, ebből 30-nak sikerült feltörnie a választások tájékoztató weboldalát, ahol az eredményeket listázzák.

Az államminiszterek nemzeti szövetsége, a NASS  közleményben fejezte ki aggodalmát ezután azzal kapcsolatban, hogy az esemény a valódi rendszerek feltörésére bátoríthat másokat is, és nem tükrözi valósághűen az amerikai választási rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik