Tech esport
6 July 2018, Cologne, Germany: People watch the gamers on big screens during the "Counter Strike" Tourney "ESL One Cologne 2018". The best "Counter Strike" teams will compete in front of 15000 spectators inside the Lanxess Arena until the 8th of July. Photo: Henning Kaiser/dpa

Csúnya szakítás lett a „fillérekért” bundázó csapat veszte

24.hu
24.hu

2018. 08. 14. 14:18

Korábban a témában:

Feltételezhető, hogy a bunda gondolata nagyjából akkor fogant meg először, amint az első lapos kavicsot versenyszerűen dobták a távolba az éppen csak felegyenesedő ősemberek. A bundázásnak elsősorban azok a sporthelyzetek adnak teret, ahol a hiányos szabályozás, a nélkülözés és a tehetséges, ámde napi kilátástalanságban játszó sportolók űzik az ipart.

Az e-sport legnagyobb bundasztorijai szintén ezt a sormintát követik, szövevényes összeesküvések néha hatalmas, néha egészen pitiáner összegekért – az egyik legjelentősebb, négy évvel ezelőtti botrány pedig éppen a Counter-Strike: Global Offensive nevű játékhoz fűződik.

MI AZ E-SPORT?

Az e-sport a versenyszerű videojátékot, más néven az elektronikus sportokat jelöli. Ahogy a fociban, az e-sportban is e-sportolókból álló csapatok mérkőznek meg egymással a győzelemért, de több műfajban. Versenyszerűen, profin lehet űzni stratégiai (RTS), belsőnézetes lövöldözős (FPS), vagy online aréna (MOBA) típusú játékokat. A profi mérkőzéseket már nagy arénákban vívják, sokszor több millió dolláros összegekért.

INSTABIL ALAPOK

2014 őszén a Counter-Strike versenyeken uralkodó európai fölénynek egyetlen épkézláb ellenfele volt a tengerentúlon, méghozzá a Sam „DaZeD” Marine vezette iBUYPOWER csapat. Sikereiket némiképp beárnyékolta, hogy a szponzor cég csak hardverrel és repjeggyel kompenzálta az együttest, nulla fizetésért játszani, sőt a havonta sok ezer dollárt kereső ellenfelekkel szemben rendszeresen teljesíteni igencsak morálromboló tud lenni egy idő után.

Az iBUYPOWER csapat, bal szélen Sam „DaZeD” Marine – Fotó: HLTV.org

2014 szeptemberében a CS-skinekre épülő, teljesen szabályozatlan sportfogadás és kaszinóbiznisz még az aranykorát élte, elég volt egy Steam regisztráció, hogy bárki profi meccsekre fogadhasson a játékban nyitható ládák által „dobott” fegyverekkel. Az iBUYPOWER csapatot pedig belső feszültségek feszítették: a poroszos vezetői stílus és az epés megjegyzések több játékosánál is kikezdték a DaZeD-be vetett bizalmat és a legfiatalabb és legtehetségesebb, a már 16 évesen korszakos zseninek kikiáltott Braxton „swag” Pierce ágált leginkább a kapitány ellen – el is kezdte a haverjait egy új csapatba szervezni.

„FOGADJUNK MAGUNK ELLEN”

Érezvén, hogy a formáció a végét járja, fizetés hiányában DaZeD egy közös edzésen a következő ötlettel lepte meg társait: „Fogadjunk magunk ellen, és mindenki elsétál pár ezer dollárral”. Néhány nappal később, a Netcodeguides elleni CEVO Season 5 mérkőzést szépen el is vesztették, messziről is gyanús mellélövésekkel, egymás akadályozásával és megmagyarázhatatlan taktikai döntésekkel.

Akkor ugyan többen bundát kiáltottak konkrét bizonyítékok nélkül, de a 16:4-es zakót sikerült a kölni repülőútjuk okozta jet laggel, magánéleti gondokkal, a csapat instabil helyzetével kimagyarázni. A vesztüket hónapokkal később egy csúnya szakítás, és egy Richard Lewis nevű újságíró okozta.

DaZeD-ék ugyanis nem a saját, versengésre használt, úgymond „hivatalos” Steam-fiókjukból fogadtak maguk ellen, hanem 50 különböző, tőlük független profilból érkeztek tétek a vereségükre.

Ezek mögött egy, az USA-ban tanuló vietnami diák, egyben félprofi játékos és nagypályás skinkereskedő Duc „cud” Phan állt, akit DaZeD-ék egyik jóbarátja, Derek „Dboorn” Born bízott meg. Erről a Daily Dot veterán esport újságírója, Richard Lewis Dboorn kidobott barátnőjétől értesült, aki képernyőmentésekkel bizonyította, hogy Dboorn már a meccs alatt figyelmeztette DaZeD-et, hogy az eredmény gyanús lesz.

A CS:GO-t kiadó Valve, és meglepő módon a fogadást lehetővé tévő CSGOLounge is segített a sztoriéhes Lewisnak visszanyomozni a fogadáshoz használt, jelentős értéket képviselő skinek eredetét, pár hét és sokszáz tranzakció átfésülése után pedig egyértelművé vált, hogy DaZeDék maguk ellen fogadtak.

TOTÁLIS BUKTA PÁR EZER DOLLÁRÉRT

A bunda bizonyítása után a Valve 2015-ben örökre eltiltotta az iBUYPOWER csapat négy tagját az általuk szponzorált versenyektől. Azért csak négyet, mert az ötödök Tyler „skadoodle” Latham nem volt hajlandó elfogadni a nyereményt, így az ő Steam-fiókjában nem bukkantak a fogadásból származó skinekre. Az, hogy tudott-e a bundáról, illetve részese volt-e, mind mai napig nem világos, bár elég egyértelműen kiderül a többiek azóta megjelent elbeszéléseiből, hogy a csapatban mindenki tudott a stikliről.

Skadoodle azóta a Cloud9 tagjaként Majort (a CS:GO hivatalos világbajnokságát) nyert, DaZeD skin kaszinókat reklámoz YouTube csatornáján, Braxton alacsonyabb szinten versenyez, Joshua „steel” Nissan és Kevin „AZK” Lariviére pedig az Overwatch-ban próbálkoztak egy darabig, de mostanában újra Counter-Strike-oznak, kisebb tornákon indulva. A Valve súlyos, örökre szóló tiltását többször megerősítette, így a legendás iBUYPOWERT már sose látjuk nagy versenyen.

Az egész történet azért különösen szomorú, mert az egész balhéval a játékosok alig pár ezer dollárt kerestek fejenként. Ugyan 2014-ben még a legtöbb valamire való profi lehajolt volna ennyi pénzért, de a türelmesek jobban jártak, hiszen mára a havi fizetések ennek akár húszszorosát is elérhetik CS:GO-ban.

Nyitó illusztráció:  Henning Kaiser / dpa / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.