Tech esport

Csúnya szakítás lett a „fillérekért” bundázó csapat veszte

Feltételezhető, hogy a bunda gondolata nagyjából akkor fogant meg először, amint az első lapos kavicsot versenyszerűen dobták a távolba az éppen csak felegyenesedő ősemberek. A bundázásnak elsősorban azok a sporthelyzetek adnak teret, ahol a hiányos szabályozás, a nélkülözés és a tehetséges, ámde napi kilátástalanságban játszó sportolók űzik az ipart.

Az e-sport legnagyobb bundasztorijai szintén ezt a sormintát követik, szövevényes összeesküvések néha hatalmas, néha egészen pitiáner összegekért – az egyik legjelentősebb, négy évvel ezelőtti botrány pedig éppen a Counter-Strike: Global Offensive nevű játékhoz fűződik.

MI AZ E-SPORT?

Az e-sport a versenyszerű videojátékot, más néven az elektronikus sportokat jelöli. Ahogy a fociban, az e-sportban is e-sportolókból álló csapatok mérkőznek meg egymással a győzelemért, de több műfajban. Versenyszerűen, profin lehet űzni stratégiai (RTS), belsőnézetes lövöldözős (FPS), vagy online aréna (MOBA) típusú játékokat. A profi mérkőzéseket már nagy arénákban vívják, sokszor több millió dolláros összegekért.

INSTABIL ALAPOK

2014 őszén a Counter-Strike versenyeken uralkodó európai fölénynek egyetlen épkézláb ellenfele volt a tengerentúlon, méghozzá a Sam „DaZeD” Marine vezette iBUYPOWER csapat. Sikereiket némiképp beárnyékolta, hogy a szponzor cég csak hardverrel és repjeggyel kompenzálta az együttest, nulla fizetésért játszani, sőt a havonta sok ezer dollárt kereső ellenfelekkel szemben rendszeresen teljesíteni igencsak morálromboló tud lenni egy idő után.

Az iBUYPOWER csapat, bal szélen Sam „DaZeD” Marine – Fotó: HLTV.org

2014 szeptemberében a CS-skinekre épülő, teljesen szabályozatlan sportfogadás és kaszinóbiznisz még az aranykorát élte, elég volt egy Steam regisztráció, hogy bárki profi meccsekre fogadhasson a játékban nyitható ládák által „dobott” fegyverekkel. Az iBUYPOWER csapatot pedig belső feszültségek feszítették: a poroszos vezetői stílus és az epés megjegyzések több játékosánál is kikezdték a DaZeD-be vetett bizalmat és a legfiatalabb és legtehetségesebb, a már 16 évesen korszakos zseninek kikiáltott Braxton „swag” Pierce ágált leginkább a kapitány ellen – el is kezdte a haverjait egy új csapatba szervezni.

„FOGADJUNK MAGUNK ELLEN”

Érezvén, hogy a formáció a végét járja, fizetés hiányában DaZeD egy közös edzésen a következő ötlettel lepte meg társait: „Fogadjunk magunk ellen, és mindenki elsétál pár ezer dollárral”. Néhány nappal később, a Netcodeguides elleni CEVO Season 5 mérkőzést szépen el is vesztették, messziről is gyanús mellélövésekkel, egymás akadályozásával és megmagyarázhatatlan taktikai döntésekkel.

Akkor ugyan többen bundát kiáltottak konkrét bizonyítékok nélkül, de a 16:4-es zakót sikerült a kölni repülőútjuk okozta jet laggel, magánéleti gondokkal, a csapat instabil helyzetével kimagyarázni. A vesztüket hónapokkal később egy csúnya szakítás, és egy Richard Lewis nevű újságíró okozta.

DaZeD-ék ugyanis nem a saját, versengésre használt, úgymond „hivatalos” Steam-fiókjukból fogadtak maguk ellen, hanem 50 különböző, tőlük független profilból érkeztek tétek a vereségükre.

Ezek mögött egy, az USA-ban tanuló vietnami diák, egyben félprofi játékos és nagypályás skinkereskedő Duc „cud” Phan állt, akit DaZeD-ék egyik jóbarátja, Derek „Dboorn” Born bízott meg. Erről a Daily Dot veterán esport újságírója, Richard Lewis Dboorn kidobott barátnőjétől értesült, aki képernyőmentésekkel bizonyította, hogy Dboorn már a meccs alatt figyelmeztette DaZeD-et, hogy az eredmény gyanús lesz.

A CS:GO-t kiadó Valve, és meglepő módon a fogadást lehetővé tévő CSGOLounge is segített a sztoriéhes Lewisnak visszanyomozni a fogadáshoz használt, jelentős értéket képviselő skinek eredetét, pár hét és sokszáz tranzakció átfésülése után pedig egyértelművé vált, hogy DaZeDék maguk ellen fogadtak.

TOTÁLIS BUKTA PÁR EZER DOLLÁRÉRT

A bunda bizonyítása után a Valve 2015-ben örökre eltiltotta az iBUYPOWER csapat négy tagját az általuk szponzorált versenyektől. Azért csak négyet, mert az ötödök Tyler „skadoodle” Latham nem volt hajlandó elfogadni a nyereményt, így az ő Steam-fiókjában nem bukkantak a fogadásból származó skinekre. Az, hogy tudott-e a bundáról, illetve részese volt-e, mind mai napig nem világos, bár elég egyértelműen kiderül a többiek azóta megjelent elbeszéléseiből, hogy a csapatban mindenki tudott a stikliről.

Skadoodle azóta a Cloud9 tagjaként Majort (a CS:GO hivatalos világbajnokságát) nyert, DaZeD skin kaszinókat reklámoz YouTube csatornáján, Braxton alacsonyabb szinten versenyez, Joshua „steel” Nissan és Kevin „AZK” Lariviére pedig az Overwatch-ban próbálkoztak egy darabig, de mostanában újra Counter-Strike-oznak, kisebb tornákon indulva. A Valve súlyos, örökre szóló tiltását többször megerősítette, így a legendás iBUYPOWERT már sose látjuk nagy versenyen.

Az egész történet azért különösen szomorú, mert az egész balhéval a játékosok alig pár ezer dollárt kerestek fejenként. Ugyan 2014-ben még a legtöbb valamire való profi lehajolt volna ennyi pénzért, de a türelmesek jobban jártak, hiszen mára a havi fizetések ennek akár húszszorosát is elérhetik CS:GO-ban.

Nyitó illusztráció:  Henning Kaiser / dpa / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik