Tech

Csak 20 éves, de már lopott 2 millió dollárt

Egy massachusettsi főiskolai hallgató gyanútlan befektetők mobiltelefonjait, e-mail- és a közösségi média fiókjait feltörve legalább 2 millió dollárnak megfelelő digitális fizetőeszközt lopott el.

Joel Ortizt július 12-én tartóztatták le a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren – írja az AFP. A fiatalt többek közt nagy értékű lopással, személyazonosság-lopással és hackelés vádolják.

A bíróság 1 millió dolláros óvadékot állapított meg.

Ortiz áldozatai okostelefonjába lépett be, így képes volt hozzáférni a tulajdonosok különböző fiókjaihoz, ahonnan aztán elektronikus valutákat, Bitcoint, Coinbase-t, Bittrexet és Binance-t tulajdonított el.

Egy alkalommal egy telekommunikációs vállalat üzletébe sétált be, és áldozata személyazonosságával visszaélve új SIM-kártyát szerzett annak telefonjába. Így hozzájutott a telefon tulajdonosának pénzügyi és személyes adataihoz, adóbevallásaihoz és privát jelszavaihoz. Az érintett áldozattól mintegy 10 000 dollárnyi fizetőeszközt lopott el.

Nem is gondolnánk, honnan kémkedhetnek utánunk
A robotporszívó, a fitneszapp és még az akvárium is árulkodhat.

Más esetekben Ortiz az eltulajdonított telefonokat felhasználva szöveges üzenetekben kért pénzt az áldozatok barátjaitól és rokonaitól. A fiatal férfi Kaliforniában több mint 20 személyt károsított meg, igaz, az államon kívül is vannak érintettek.

Ortiz a bostoni Massachusettsi Egyetem hallgatója, ahol informatikát tanul. A fiatal mindig is jó tanuló volt, középiskolájában ő mondhatott beszédet a ballagók nevében. Középiskolai évei alatt rengeteget foglalkozott robotok programozásával, és más diákoknak is segített a tanulásban. Ortiz az angol mellett spanyolul is folyékonyan beszél, emellett pedig társalgási szinten kínaiul is tud.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik