Nagyvilág

Az oroszok sötétségbe boríthatnák Amerikát

Hackereik betörtek az amerikai áramszolgáltatók rendszereibe.

Az orosz hackerek áramszüneteket is okozhattak volna, amikor tavaly betörtek amerikai áramszolgáltatók számítógépes rendszereibe. Ezt a The Wall Street Journal írta az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) tisztviselőire hivatkozva.

Tájékoztatásuk szerint az orosz állami támogatású, homályos hátterű csoportok hackerei viszonylag egyszerűen törtek be a rendszerekbe. Először az áramszolgáltatók értékesítő partnereitől jelszavakat, tanúsítványokat loptak adathalász módszerekkel. Ezt követően hatoltak be az áramszolgáltatókhoz úgy, hogy a belépésre jogosult feleknek álcázták magukat.

A DHS szerint lehet, hogy egyes cégek még észre sem vették, hogy valaki betört a rendszerükbe.A hackerek célja adatgyűjtés volt, például az üzemi hálózatok kialakításáról és arról, milyen eszközökkel vannak felszerelve, miként irányítják őket.

Azt még nem tudják, hogy a behatolók egy nagyszabású támadást készítettek-e elő. Szakértők attól tartanak, hogy ilyen hozzáféréssel akár egy-egy kulcsfontosságú eszköz beállítása is módosítható, így a mérnökök tudtukon kívül olyan károkat okoznának saját rendszerükben, ami hosszas áramkimaradásokhoz is vezethet.

A minisztérium 2014 óta folyamatosan jelezte a nagy energiaszolgáltatók titkos információhoz is hozzájutó vezetőit, hogy orosz kibertámadásoknak lehetnek kitéve létfontosságú amerikai infrastruktúrák. A DHS tisztviselői szerint az orosz hackerkampány vélhetően nem ért véget, továbbra is folyamatban van – írta az MTI.

15 éve, augusztus 14-én több amerikai nagyvárosban is áram nélkül maradt mintegy 50 millió ember. New Yorkban a Time Square-en rendőrök próbálták pótolni a közlekedési lámpákat, ezrek ragadtak a liftekben, a metrók leálltak, a kormányzó szükségállapotot rendelt el, de a kanadai Torontóban sem volt áram.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik