Tech
vector cartoon illustration

Így kerestek tavaly tízmillió dollárt a kiberbűnözők

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 07. 10. 13:57

A kriptovaluták elterjedése nemcsak a befektetőket vonzza, hanem a kiberbűnözők is ezekkel kívánják növelni profitjukat. Idén az első félévben a Kaspersky Lab termékei több, mint százezer kriptovalutával kapcsolatos hamis pénzváltási folyamatot blokkoltak. Minden próbálkozással egyre több gyanútlan felhasználót próbáltak belekeverni a csalásokba.
Korábban a témában:

A kriptovaluta jelenség és a kriptovaluta tulajdonosok lelkes táborának gyors növekedése nem kerülte el a kiberbűnözők figyelmét sem. Annak érdekében, hogy elérjék aljas céljaikat, általában hagyományos adathalász módszereket használnak, habár ezek gyakran eltérnek a megszokott forgatókönyvtől, amelyet már jól ismerünk. Ihletet merítve az ICO (initial coin offering) befektetések és a kriptoérmék ingyenes osztogatásának üzleti modelljéből, a kiberbűnözők képesek profitálni a tapasztalt és az új kriptovaluta tulajdonosok hiszékenységéből egyaránt.

A legnépszerűbb célpontok az ICO befektetők, akik pénzüket startupokba fektetik a jövőbeli haszonszerzés reményében. Számukra a kiberbűnözők olyan hamis weblapokat készítenek, amelyek hivatalos ICO projekt honlapoknak tűnnek, vagy megpróbálnak hozzáférni címtáraikhoz, hogy adathalász emailek kiküldésével egy elektronikus pénztárcába csalogassák a befektetők kriptovalutáját.

Forrás: Kaspersky Lab

A legsikeresebb támadások jól ismert ICO projektek neveit használják. Például a Switcheo ICO nevének felhasználásával a bűnözők több, mint 6.850.000 forint (25.000 dollár) értékű kriptovalutát loptak, miután egy hamis Twitter-fiókon keresztül elterjesztették a kamu linket.

Egy másik nagyon hasonló példa az OmaseGo ICO esete, amelynek segítségével 300 millió forintnak megfelelő (1,1 millió dollár) kriptovalutát kerestek a csalók. Végül a Telegram ICO körül keringő pletykák kihasználásával több száz hamis honlapot hoztak létre, amelyek „befektetéseket” gyűjtöttek.

HAMIS ÍGÉRETEK

A csalások egy másik csoportja a kriptovaluták hamis igérgetése. A módszer abból áll, hogy az áldozatok egy kis mennyiségű kriptovalutát küldenek cserébe egy későbbi sokkal magasabb összegű megtérülésért. A bűnözők még hírességek közösségi média fiókjait is felhasználták, mint például a sikeres üzletember Elon Musknak és a Telegram csevegő alapítójának, Pavel Durovnak a Twitter fiókjait. A hamis fiókok használatával a bűnözők össze tudják zavarni a Twitter felhasználókat, akik bedőlnek a csalásnak és rákattintanak a hamis fiókok bejegyzéseire és válaszaira.

HAMIS HONLAPOK. Forrás: Kaspersky Lab

A Kaspersky Lab durva becslései szerint a bűnözők az elmúlt évben több, mint 21.000 Ether kriptovalutát kerestek, ami több, mint 10 millió dollárnak felel meg a pillanatnyi árfolyam alapján. Ebbe az összegbe nem tartozik bele a hagyományos adathalász támadások által szerzett pénz.

SEMMI SINCS INGYEN

A Kaspersky Lab kutatói a következőket tanácsolják a védelem érdekében:

  • Semmi sincs ingyen, mindennek ára van, ezért minden olyan ajánlatot, ami túl jó, hogy igaz legyen kételkedve kell fogadni.
  • Mindig járjunk utána a kriptovaluták ingyenes osztogatásának. Például, ha a nemrég feltört Binance blockchain kriptovaluta váltó oldal érméket oszt, látogassunk el a hivatalos oldalra és ellenőrizzük le az információt.
  • Nézzük meg, hogy kapcsolódik-e harmadik fél az e-pénztárcához, amelyre megtakarításainkat kívánjuk utalni. Ezt olyan blokklánc böngészők segítségével tehetjük meg, mint az etherscan.io vagy a blockchain.info, amelyek lehetővé teszik bármely kriptovaluta utalás részleteinek megtekintését, valamint azonosítják a veszélyes pénztárcákat.
  • Mindig ellenőrizzük le a honlap címeket és adatokat a böngészőben. Például a “blockchain.info” egy valós cím, míg a “blackchaen.info” valószínűleg hamis.
  • Mentsük el az e-pénztárcánk címét a böngészőbe és onnan lépjünk be, hogy elkerüljük az elírást és így az adathalász oldalakat.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.