Tech

Így kerestek tavaly tízmillió dollárt a kiberbűnözők

A kriptovaluták elterjedése nemcsak a befektetőket vonzza, hanem a kiberbűnözők is ezekkel kívánják növelni profitjukat. Idén az első félévben a Kaspersky Lab termékei több, mint százezer kriptovalutával kapcsolatos hamis pénzváltási folyamatot blokkoltak. Minden próbálkozással egyre több gyanútlan felhasználót próbáltak belekeverni a csalásokba.

A kriptovaluta jelenség és a kriptovaluta tulajdonosok lelkes táborának gyors növekedése nem kerülte el a kiberbűnözők figyelmét sem. Annak érdekében, hogy elérjék aljas céljaikat, általában hagyományos adathalász módszereket használnak, habár ezek gyakran eltérnek a megszokott forgatókönyvtől, amelyet már jól ismerünk. Ihletet merítve az ICO (initial coin offering) befektetések és a kriptoérmék ingyenes osztogatásának üzleti modelljéből, a kiberbűnözők képesek profitálni a tapasztalt és az új kriptovaluta tulajdonosok hiszékenységéből egyaránt.

A legnépszerűbb célpontok az ICO befektetők, akik pénzüket startupokba fektetik a jövőbeli haszonszerzés reményében. Számukra a kiberbűnözők olyan hamis weblapokat készítenek, amelyek hivatalos ICO projekt honlapoknak tűnnek, vagy megpróbálnak hozzáférni címtáraikhoz, hogy adathalász emailek kiküldésével egy elektronikus pénztárcába csalogassák a befektetők kriptovalutáját.

Forrás: Kaspersky Lab

A legsikeresebb támadások jól ismert ICO projektek neveit használják. Például a Switcheo ICO nevének felhasználásával a bűnözők több, mint 6.850.000 forint (25.000 dollár) értékű kriptovalutát loptak, miután egy hamis Twitter-fiókon keresztül elterjesztették a kamu linket.

Egy másik nagyon hasonló példa az OmaseGo ICO esete, amelynek segítségével 300 millió forintnak megfelelő (1,1 millió dollár) kriptovalutát kerestek a csalók. Végül a Telegram ICO körül keringő pletykák kihasználásával több száz hamis honlapot hoztak létre, amelyek „befektetéseket” gyűjtöttek.

HAMIS ÍGÉRETEK

A csalások egy másik csoportja a kriptovaluták hamis igérgetése. A módszer abból áll, hogy az áldozatok egy kis mennyiségű kriptovalutát küldenek cserébe egy későbbi sokkal magasabb összegű megtérülésért. A bűnözők még hírességek közösségi média fiókjait is felhasználták, mint például a sikeres üzletember Elon Musknak és a Telegram csevegő alapítójának, Pavel Durovnak a Twitter fiókjait. A hamis fiókok használatával a bűnözők össze tudják zavarni a Twitter felhasználókat, akik bedőlnek a csalásnak és rákattintanak a hamis fiókok bejegyzéseire és válaszaira.

HAMIS HONLAPOK. Forrás: Kaspersky Lab

A Kaspersky Lab durva becslései szerint a bűnözők az elmúlt évben több, mint 21.000 Ether kriptovalutát kerestek, ami több, mint 10 millió dollárnak felel meg a pillanatnyi árfolyam alapján. Ebbe az összegbe nem tartozik bele a hagyományos adathalász támadások által szerzett pénz.

SEMMI SINCS INGYEN

A Kaspersky Lab kutatói a következőket tanácsolják a védelem érdekében:

  • Semmi sincs ingyen, mindennek ára van, ezért minden olyan ajánlatot, ami túl jó, hogy igaz legyen kételkedve kell fogadni.
  • Mindig járjunk utána a kriptovaluták ingyenes osztogatásának. Például, ha a nemrég feltört Binance blockchain kriptovaluta váltó oldal érméket oszt, látogassunk el a hivatalos oldalra és ellenőrizzük le az információt.
  • Nézzük meg, hogy kapcsolódik-e harmadik fél az e-pénztárcához, amelyre megtakarításainkat kívánjuk utalni. Ezt olyan blokklánc böngészők segítségével tehetjük meg, mint az etherscan.io vagy a blockchain.info, amelyek lehetővé teszik bármely kriptovaluta utalás részleteinek megtekintését, valamint azonosítják a veszélyes pénztárcákat.
  • Mindig ellenőrizzük le a honlap címeket és adatokat a böngészőben. Például a “blockchain.info” egy valós cím, míg a “blackchaen.info” valószínűleg hamis.
  • Mentsük el az e-pénztárcánk címét a böngészőbe és onnan lépjünk be, hogy elkerüljük az elírást és így az adathalász oldalakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik