Tech

Életét adta munkájáért a fotóriporternő

„Kis vörös rókaként” is emlegették Gerda Tarót (eredeti nevén Gerta Pohorylle), a vörös hajú fotóriportert, aki augusztus elsején töltené be 108. születésnapját. A Google ez alkalomból ünnepi emblémával (Doodle) emlékezik meg róla.

A művész a világban zajló konfliktusok, háborúk történéseit rögzítette haditudósítóként, fekete-fehér képeket készített a francia Ce Soir lap számára. Tarót említik az első olyan női fotóriporterként, aki a frontvonalban dolgozott és háborúkról tudósított.

Forrás: Google

A zsidó származású riporter 1910-ben született Stuttgartban, de Franciaországba költözött, miután Adolf Hitler kormánya 1933-ban létrejött. Párizsban találkozott Robert Capaval (Friedmann Endre), tanítójával, később szerelmével, aki megtanította őt a fotózás alapjaira. Capa többször is figyelmeztette Tarót, hogy ne kockáztasson túl sokat terepen.

A hölgy rövid pályafutása alatt egyedül dolgozott, míg nem tragikus mód életét vesztette a spanyol polgárháborúban 1937-ben. Július 25-én elfogytak a filmjei, ezért egy sebesülteket szállító teherautón próbált visszajutni Madridba, ami egy tankkal ütközött össze. Sérüléseibe másnap belehalt.

A Google a fotós szemét, bátorságát és hősies hozzáállását méltatja az ünnepi emblémával.

A MAI DOODLE-T MI IS LÁTHATJUK A KERESŐ FŐOLDALÁN – Forrás: Google

Mi az a Google Doodle?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik