Tech

Napi Doodle: az orvosnő, aki nélkül ma egészen más lenne a szülészet

A Google ma a 109 éve, 1909. június 7-én született Dr. Virginia Apgarnak állít emléket, akinek munkássága komoly hatást gyakorolt a szülészetre. Apgar volt az, aki kidolgozta az úgynevezett Apgar-tesztet, mellyel az újszülöttek állapotát mérik fel közvetlenül a szülés után. A teszt során öt tényezőt, a baba szívverését, izomtónusát, légzését, reflex-ingerlékenység és bőrszínét vizsgálják meg. A módszert Apgar 1952-ben dolgozta ki, napjainkban pedig szinte minden kórházban használják.

A szakértő már a forradalmi teszt létrehozása előtt is komoly eredményeket ért el. Apgar volt az első női egyetemi tanár a Columbia Egyetem Orvosi és Sebészeti Karán, majd az intézet aneszteziológiai osztályának vezetője lett. Miután a szakértő az 1950-es években otthagyta az egyetemet, az amerikai Nemzeti Gyermekparalízis Alapítvány igazgatójává vált, ahol rengeteget tett a születési rendellenességek megelőzéséért.

109 éve született Dr. Virginia Apgar – Forrás: Google

Az Apgart ünneplő doodle a világ számos országában, például az Egyesült Államokban, Argentínában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Indiában, Japánban és Ausztráliában jelenik meg a Google kereső főoldalán. Az emblémát a többi területről a Google Doodle oldalán lehet megtekinteni.

A mai doodle a világ számos országában megjelenik a Google kereső főoldalán – Forrás: Google

Mi az a Google Doodle?

A Google Doodle a Google keresőoldalán látható logó speciális, alkalmi változata. A doodle (ünnepi embléma) minden esetben valamilyen jeles vagy kifejezetten érdekes eseménynek vagy személynek állít emléket, grafika vagy mozgókép formájában, amit mindig más alkotó tervez. A speciális alkalmakat a cég nem jelenti be előre, minden nap meglepetés, hogy mi kerül ki, ugyanakkor a Google nem készül az év minden napjára egyedi logóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik