Tech

Élő közvetítésben küzd életéért a beteg lány

A kínai Su Lingmin hetente legalább egyszer közvetíti az interneten, hogyan éli mindennapjait: énekel, tanácsokat ad, és beszélget több ezer rajongójával. Ebben első olvasásra semmi különleges nincs, a lány esetében viszont többről van szó: néha adását közbeszakítja egy-egy felbukkanó orvos, vagy nővér, mivel egyenesen kórházi ágyából jelentkezik be.

A 27 éves Su ugyanis leukémiás, profi streamerként tölti idejét, és nézői adományaiból próbálja finanszírozni kezeléseit – igaz, a rendkívül drága gyógyszerárak miatt teljes egészében nem sikerül fedeznie kizárólag ebből a forrásból.

Su a népszerű kínai Inke nevű appot töltötte le, hat hét után már 800 követője volt, ezen keresztül kapja a virtuális ajándékokat. Ugyan nem folyik be túl sok összeg, elmondása szerint az élő közvetítés segít neki kezelnie magányát, és önbizalmat ad neki, bízik abban, hogy meggyógyul.

KÖZVETÍTVE ÉLIK AZ ÉLETÜKET

Kínában különösen nagy őrület, hogy a felhasználók a neten közvetítik mindennapi életüket, legyen szó csak arról, hogy elmennek bevásárolni, dolgoznak, vagy heverésznek a kanapén. A legnépszerűbb közvetítők akár havi 100 ezer dollárt (27 és fél millió forint) is keresnek több appon keresztül.

A legnépszerűbb az Inke nevű szolgáltatás, ami azzal tűnik ki a többi ilyen felület közül, hogy van benne egy úgynevezett „PK mód”, amiben a streamerek és nézők „megküzdhetnek” egymással, ez pedig rendkívül szórakoztató helyzeteket szül.

A módban két véletlenszerűen kiválasztott streamer hét percet kap arra, hogy kihívják egymást, persze a megadott szabályok keretein belül. Jellemzően éneklős, táncolós feladatokat kell teljesíteniük, a vesztesnek pedig fekvőtámaszokat kell csinálnia, vagy az arcára firkálnia, és hasonlók. Az Inke ezen felül közösségi játékokat, randizási funkciókat is tartalmaz.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik