Tech

Rég égett be ennyire nagyon az Apple

Az Apple múlt héten leplezte le az idei frissített MacBook Prókat, amelyek közül a 15 hüvelykes, felárért Intel Core i9-es processzorral kérhető modell nagyon csúfosan teljesít. A felsőkategóriás laptop több visszajelzés szerint is azzal a gonddal küzd, hogy a vékony házba épített hűtőrendszer nem képes megfelelően hűteni a csúcsprocesszort.

Amikor az eszköz túlforrósodik, a Core i9 automatikusan visszafogja a teljesítményt, elkerülve a károsodásokat, ezáltal pedig jelentősen lassabban dolgozik az eszköz, mint amennyit a felhasználó elvárna a felárért cserébe. Ugyan papíron a hatmagos Core i9-8950HK órajele 2,9- 4,2 GHz közt mozog, a gyakorlatban ez nem így néz ki.

Dave Lee vlogger videóban tesztelte a 3500 dolláros (közel egymillió forint) eszközt. Az Adobe Premiere Pro videoszerkesztőt hívta segítségül az éles teszthez, amivel 5K felbontású videót konvertált 4K-sra, ugyanezt a feladatot bízta a tavalyi négymagos i7-es chippel felszerelt modellre.

Meglepő mód az i9-cel felszerelt gép négy perccel lassabban végzett a művelettel, mint a négymagos i7-es MacBook Pro. Ennek oka az, hogy az i9-es chip 100 fokra forrósodott a terhelés során, ezt elérve a hardver energiakezelője visszavágta a teljesítményt körülbelül 2,2 GHz-re, hogy megelőzze a túlhevülést. Csak úgy sikerült túlszárnyalni a processzornak a Core i7-et használó modell gyorsaságát, amikor Lee fagyasztóba tette a gépet – azért a hétköznapokban ez nem vállalható áldozat.

Ez a Redditen és más fórumokon is több felhasználónak feltűnt, ezért többen lemondták rendelésüket, vagy visszatérítést követeltek a cégtől. Az Apple hivatalosan még nem reagált a hírre.

Forrás: Dave Lee (YouTube)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik